Παρουσίαση του βιβλίου «Οπωροφόρες λέξεις – Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σαραντάκου «Οπωροφόρες λέξεις – Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στις 20:30.

Σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, ο Νίκος Σαραντάκος διαλέγει τους πιο νόστιμουs και ζουμερούς καρπούς και σας παραθέτει ένα ιστορικό, γλωσσικό, λογοτεχνικό και λαογραφικό συμπόσιο με περισσότερα από 40 φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πώς και πότε έφτασε στα μέρη μας ο κάθε καρπός; Τι έλεγαν γι’ αυτόν οι αρχαίοι και οι Βυζαντινοί συγγραφείς; Ποια ήταν τα παλαιότερα ονόματά του αλλά και οι διαλεκτικές ονομασίες του; Ποια είναι η ετυμολογία του στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες; Ποιες παροιμιακέs και ιδιωματικές φράσεις υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα γι’ αυτόν και, γενικότερα, ποια είναι η παρουσία του στη λογοτεχνία και τη λαογραφία μας –δηλαδή, η θέση του κάθε καρπού στον πολιτισμό μας;

Η χυμώδης αυτή ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους –τερπνή αλλά και έγκυρη– συνοδεύεται από αποσπάσματα κορυφαίων έργων της ποίησης και της πεζογραφίας μας, και προσφέρει στον αναγνώστη μια πανδαισία γεύσεων και πληροφοριών, αλλά και την ευκαιρία να δει τα φρούτα με άλλο μάτι.

Μεταξύ πολλών άλλων, στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
· Ποια ήταν τα περσικά μήλα και ποια τα αρμενικά δαμάσκηνα;
· Γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα λεμόνια;
· Ποιο είναι το άλλο φρούτο του Παραδείσου και ποιο το βελανίδι του Δία;
· Ποιον καρπό έπρεπε να δαγκώσουν οι νύφες στην αρχαία Αθήνα πριν από το πρώτο τους φιλί;
· Πού θα βρείτε δέσπολα, ζαρταλούδια και χρυσόμηλα;
· Γιατί λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη;

Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο και σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και άλλα δέκα βιβλία. Δουλεύει ως μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Λουξεμβούργο. Ενδιαφέρεται για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία, καθώς και για την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάζεται με την εφημερίδα Αυγή και διάφορα περιοδικά, και δημοσιεύει τα κείμενά του, γλωσσικά και άλλα, στο ιστολόγιο sarantakos.wordpress.com.

———–
Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου
Σταυρός Ταλάντων
Τηλ: 2281075404,6973842046
e-mail: helpisart@gmail.com
website: www.polichoros-syros.com