Το νησί της Σύρου ανήκει στο συγκρότημα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και η Ερμούπολη (πρωτεύουσα του νησιού), είναι έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έδρα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.

Το νησί απέχει 79 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, 58 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας και 51 ναυτικά μίλα από το λιμάνι του Λαυρίου.

Έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, έχοντας προς βορρά την Άνδρο, βορειοανατολικά την Τήνο, ανατολικά τη Μύκονο, νοτιοανατολικά την Πάρο και τη Νάξο, νότιο-νοτιοδυτικά τη Σίφνο, νοτιοδυτικά τη Σέριφο, δυτικά την Κύθνο και βορειοδυτικά την Κέα.

Η έκταση όλων των νησιών του συμπλέγματος των Κυκλάδων ανέρχεται σε 2.571,7 km2, ενώ η έκταση της Σύρου σε 101,9 km2, μόλις το 3,96% του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, έχοντας μέγιστο μήκος 16,9 km και μέγιστο πλάτος 10,5 km.

Το φυσικό λιμάνι της Ερμούπολης καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νησιού διότι μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασφαλές.

Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται ως ήπιο, με λίγες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα κύρια κλιματολογικά στοιχεία εικοσαετίας έχουν ως εξής :

Μέσο ετήσιο ύψος βροχής : 350 mm

Μέσο χρονικό διάστημα βροχοπτώσεων : 33 ημέρες

Μέση ετήσια θερμοκρασία : 18,7° C.

Η διακύμανση της θερμοκρασίας αέρα δεν παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις, ενώ η Σύρος βιοκλιματικά ανήκει στο έντονο θερμο-μεσογειακό τύπο και στον ημίξηρο βιοκλιματικό όροφο με θερμό χειμώνα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η φωτεινότητα στην Σύρο είναι από τις μεγαλύτερες στο κόσμο καθώς η ηλιοφάνεια κυμαίνεται περίπου στις 3.000 ώρες ετησίως.