Παρουσίαση του βιβλίου Μεθυσμένα Καράβια στην Σύρο

Την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 20:30 στην Σύρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Ερμούπολη θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ‘Μεθυσμένα Καράβια’ της Βικτωρίας Αγγελοπούλου.

Φίλες και Φίλοι Συριανοί,
Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, τα «Μεθυσμένα Καράβια- Ωδή στην Καβαφική Αλεξάνδρεια έχουν ελλιμενιστεί στην Ερμούπολη, από το 2010!
Πως; Πότε; Γιατί; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν λεπτομερώς στις 27 Ιουλίου στην πανέμορφη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων, στις 8,30 μ.μ

Βικτωρία Αγγελοπούλου

Τα ‘Μεθυσμένα Καράβια’ της Βικτωρίας Αγγελοπούλου συνεχίζουν το ταξίδι τους…

Τα ‘Μεθυσμένα Καράβια’, το τρίτο και βραβευμένο μυθιστόρημα της Βικτωρίας Αγγελοπούλου που κυκλοφορεί σε β’ έκδοση από τις «Εκδόσεις Πικραμένος», συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με έναν καλοκαιρινό κύκλο παρουσιάσεων. Τα καράβια της συμπολίτισσάς μας συγγραφέως ταξιδεύουν στον φυσικό τους χώρο, τη Μεσόγειο, επισκέπτονται τη Σύρο, την Ιθάκη και την Κέρκυρα και ετοιμάζουν εκπλήξεις…
Στην Ερμούπολη της Σύρου θα βρίσκονται την επόμενη Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014 (8.30 μ.μ.), μετά από πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων / Παράρτημα Σύρου. Εκεί, στην πανέμορφη αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων (Μέγαρο Πετρίτζη), το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Ειρήνη Δράκου, ενώ κείμενα θα αποδώσει η δημοσιογράφος Λίτσα Χαραλάμπους.
… Στην Ιεράπετρα, δεν μείναμε ούτε μέρα. Με ένα λεωφορείο της συμφοράς, φτάσαμε στο Ηράκλειο και με καράβι στη Σύρο, περιμένοντας άλλο να μας πάει στον Πειραιά. Δεν προκάναμε. Μας πρόλαβαν τα γεγονότα… …«Στη Σύρο, εκεί να με πας όταν έρθει η ώρα», μου ζήτησε ο Αλμήρ κάποιο βράδυ και το υποσχέθηκα… (σελ. 236 και 247)
Και μετά σαλπάρουν ολοταχώς για το Ιόνιο!! Την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 στις 9.00 το βράδυ τα «Καράβια» θα βρίσκονται στην ιστορική και πανέμορφη Σπιανάδα της Κέρκυρας, προσκεκλημένα στο πλαίσιο της 4ης Έκθεσης Βιβλίου του νησιού. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Εύα Κροκίδη, σχολική σύμβουλος οικιακής οικονομίας Δυτ. Ελλάδας και η Σάσσα Μεταλληνού-Chaitow, ιστορικός, φιλόλογος και δημοσιογράφος.
…«Σαν τον Όμηρο; Τι εννοείτε;»
«Πως ο Όμηρος με την Ιλιάδα εξιστορεί την εμφάνιση του ανθρώπινου γένους επί της γης και με την Οδύσσεια τις προσπάθειές του να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε. Το Φως…» (σελ.116)
Και συνεχίζουν για την Ιθάκη! Το Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014 στις 8.30 το βράδυ θα βρίσκονται στο γραφικό Κιόνι στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό σχολειό και την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 στις 8.30 το βράδυ τα «Καράβια» ελλιμενίζονται στον Δημοτικό Κινηματογράφο στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού. Οι παρουσιάσεις στην Ιθάκη γίνονται υπό την αιγίδα του συλλόγου Ιθακησίων Πάτρας και του Πολιτιστικού Ομίλου Κιονίου. Θα μιλήσουν ο τ. επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Καραντζής και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιθακησίων Πάτρας, ο Τηλέμαχος Καραβίας, τ. Δήμαρχος του νησιού, δημοσιογράφος και ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, φιλόγογος, μεταφραστής, ποιητής. Αποσπάσματα θα διαβάζει ο Νίκος Γαλάτης.
…Είσαι νέα ακόμα και τα καράβια σου καταπλέουν σε άλλου είδους λιμάνια. Σε αυτά που αφορούν την καριέρα, την προσωπική ζωή, τα καθήκοντα και τις μικροχαρές της ζωής. Μεγαλώνοντας, αν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει τη μηδενικότητα του χρόνου, και τη μηδαμινότητα των καθημερινών γεγονότων, τότε, τότε, ίσως ο νους του “βγει στον πηγαιμό για την Ιθάκη”, τη χώρα της νοόσφαιρας. (σελ 117 )
Το βιβλίο, ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με σασπένς και ανατροπές, που αγαπά την ποίηση και τη μουσική, την ιστορία και τα ταξίδια, και επιχειρεί μια ρηξικέλευθη και πετυχημένη διαδρομή στον δεύτερο, εσωτερικό εαυτόν μας, διαδραματίζεται (κυρίως) σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Η καλοκαιρινή αυτή πορεία που επιχειρούν τα «Μεθυσμένα Καράβια» όχι μόνο ταιριάζουν στο ύφος, την αλληγορία και τις μεταφορές του βιβλίου, αλλά αναδεικνύουν το περιβάλλον του και φωτίζουν ακόμα περισσότερο την πλοκή του. Μια έκπληξη και αποκαλύψεις περιμένουν τους αναγνώστες και τους βιβλιόφιλους της Σύρου ! Βλέπετε, τυχαίο δεν υπάρχει…

Για τις Εκδόσεις ‘Γιάννης Πικραμένος’
20/7/2014