H θεατρική παράσταση ‘Το Τυχάρπαστο Κοράκι’

Ξέρουμε πολύ λίγα για τον Σαίξπηρ σαν άνθρωπο. Με το ‘Τυχάρπαστο Κοράκι’ ο Vincent Dowling καταδύεται δημιουργικά μέσα σε ερωτηματικά που υπάρχουν από αιώνες για την προσωπική ζωή του Βάρδου. Αυτό το δράμα-κωμωδία εστιάζει στην Σουζάννα Σαίξπηρ – Χωλλ, την κόρη του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, και στον Ρίτσαρντ Μπέρμπαιητζ, τον σπουδαιότερο Ελισαβτιανό ηθοποιό.

Η πλοκή, τοποθετημένη στο 1616, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει την Σουζάννα να επισκέπτεται τον Μπέρμπαιητζ στο δημιούργημα του Σαίξπηρ, το θέατρο Γκλόουμπ, για να μάθει για τον πατέρα της. Ο Βάρδος πέρασε λίγο χρόνο με την οικογένειά του, εγκαταλείποντάς τους, όταν η Σουζάννα ήταν ακόμα παιδί. Ένιωσε παραμελημένη και υπέφερε από την απουσία του… όμως απολάμβανε την τιμή να είναι η κόρη του διάσημου συγγραφέα αλλά και την οικονομική επιτυχία. Αισθανόταν όμως οδύνη για την απουσία του πατέρα από τη ζωή της και ψάχνει να τον βρει εκεί που παραμένει ακόμα ολοζώντανος, μέσα στα έργα του. 

Τελικά η Σουζάννα μαθαίνει να ακούει όχι μόνο τη φωνή του πατέρα της αλλά και της ανθρωπότητας στα περίφημα θεατρικά του λόγια, όπως συμβαίνει με τον κάθε θεατή της Τέχνης του στους αιώνες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση στην ιδιοφυΐα του Σαίξπηρ. Την αιωνιότητα της Τέχνης την περιγράφει στο περίφημο σονέτο του:

Αλλά το δικό σου αιώνιο καλοκαίρι δεν θα σβήσει / Κι η ομορφιά που σου ανήκει ποτέ δεν θα σβηστεί / Κι ο θάνατος δεν θα καυχιέται πως σε πλάνεψε στη σκιά του / Όταν μέσα στους στίχους, τους αιώνιους μες στον χρόνο, / Εσύ θα μεγαλώνεις και θα ζεις. / Όσο οι άνθρωποι να αναπνέουν μπορούν / Ή όσο τα μάτια μπορούν να βλέπουν / Τόσο καιρό θα ζουν αυτοί και σ’ εσένα / Αιώνια ζωή θα δίνουν.

Ο τίτλος του έργου προέρχεται από μια κριτική που του έκανε ο Ρόμπερτ Γκρην που του έκανε το 1592, όπου τον περιγράφει αρνητικά σαν ‘τυχάρπαστο κοράκι’.

Το έργο μας, στο οποίο προσθέσαμε τραγούδια του Σαίξπηρ στην αυθεντική τους μουσική, διαρκεί δύο ώρες μαζί με το διάλειμμα. 

«O Vincent Dowling μεταφέρει το θέατρο μαζί του όπου κι αν βρεθεί». Ο Tom Hanks για το δάσκαλό του Vincent Dowling

 

29 – 30  Απριλίου 

Ώρα έναρξης – 19:30

Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου στα Τάλαντα

Τηλ. επικοινωνίας: 22810 75404

 

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΡΟΥ αγκαλιάζει τις τέχνες και τον πολιτισμό και θέλει ν’ αναδείξει στην τοπική κοινωνία τα πλεονεκτήματα της ζωής. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, έχει τη διάθεση να στηρίζει ιδέες και να πραγματοποιεί δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τον ευχαριστούμε για την ευγενική φιλοξενία του. Ευχαριστούμε ξεχωριστά την εμπνεύστριά του Ελπίδα Γαδ, αριστούχο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και εμπνευσμένη εικαστικό, σκηνογράφο και συντηρήτρια έργων τέχνης.

 

ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ: 

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ρίτσου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρίτσου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ν. ΡΙΤΣΟΥ: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΕΡΜΠΑΙΗΤΖ

ΙΩ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ: ΣΟΥΖΑΝΝΑ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΟΜΑΣ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ, ΟΘΕΛΛΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΡΑΤΗ (ηθοποιός – σοπράνο): τραγούδια Σαίξπηρ

ΜΟΥΣΙΚΗ: JAMES VAN KOLLENBURG (διασκευή των τραγουδιών του Σαίξπηρ για πιάνο)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ (αφιλοκερδής προσφορά): ΣΚΗΝΗ ΕΛΙΚΩΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

O Vincent Dowling (1929-2013) ήταν για 27 χρόνια διευθυντής του Abbey Theatre (Εθνικού Θεάτρου της Ιρλανδίας). Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής, διευθυντής του Πειραματικού Θεάτρου, ένας από τους πρωταγωνιστές, διευθυντής και πρόεδρος του Συμβουλίου του Abbey Theatre. Οργάνωσε την πρώτη επίσκεψη του Abbey στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και έφερε το περίφημο Ρώσικο Θέατρο στο Δουβλίνο. Οργάνωσε και σκηνοθέτησε σε μεγάλες πόλεις και Πανεπιστήμια των ΗΠΑ την πρώτη και επιτυχημένη περιοδεία του Abbey για τα 55 χρόνια του έργου ‘Το Λεβεντόπαιδο του Δυτικού Κόσμου’του Σινγκ. Έπαιξε και σκηνοθέτησε στις ΗΠΑ, Παρίσι, Φλωρεντία, στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και ήταν σκηνοθέτης, παραγωγός και δάσκαλος στα καλύτερα από τα περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ, και Πανεπιστήμια. Για 20 χρόνια στην Ιρλανδία αλλά και στις ΗΠΑ ήταν γνωστός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός. Ήταν επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και παραγωγός του The Great Lakes Shakespeare Festival στο Ohio (1976-84). Εκεί δημιούργησε την πρώτη παραγωγή του The Adventures of Nicholas Nickleby, διάρκεια 8 ½ ωρών με τη Royal Shakespeare Company στο Cleveland και το Chicago. Αν και αφοσιωμένος Δημοκρατικός, έδωσε σόλο παράσταση τρεις φορές στον Λευκό Οίκο κατά την προεδρεία Ρήγκαν! Τη δεκαετία του ’90, ίδρυσε το Miniature Theatre στο Chester (MTC). Αποσύρθηκε από το MTC το 2008 και έκανε την Vincent Dowling Theatre Company, σκηνοθετώντας το The Rivalry του Norman Corwin, σε εθνικό τουρ και στη Νέα Υόρκη. Έχει λάβει 5 τιμητικά Doctorates, ένα Phi Beta Kappa και πολλά άλλα Βραβεία. Έχει εκδώσει έργα του σαν συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το 2001, δημοσίευσε τον πρώτο τόμο από τα απομνημονεύματά του. Το έργο του ‘The Upstart Crow’ παίχτηκε με εξαιρετικές κριτικές. Έκανε επίσης διασκευή και παραγωγή του ‘Βυσσινόκηπου’ και της ‘Λυσιστράτης’.