Γενικές πληροφορίες για τον Γαλησσά

Σε απόσταση 7χλμ από την Ερμούπολη και 5χλμ από το Κίνι στην ΝοτιοΔυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο Γαλησσάς. Το μεγαλλύτερο τουριστικό χωριό της Σύρου. Στον Γαλησά θά βρείτε τα πάντα. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, mini markets, rent a car και ότι μπορεί να κάνει τις διακοπές σας καλλίτερες.

Περνώντας ένα ήσυχο χωριουδάκι τον Δανακό, θα φτάσετε στο Γαλησσά με το λεωφορία, το ΙΧ ή το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας σε περίπου 20′.

Στην αρχή δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Οι αρχικές εντυπώσεις αλλάζουν ριζικά κατηφορίζοντας προς την παραλία.

Ο Γαλησσάς κάποτε ήταν ένα ήσυχο και ιδανικό μέρος για εναλλακτικές διακοπές στην καλή παραλία του. Σήμερα είναι ο πιο τουριστικός οικισμός του νησιού, με ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, καταστήματα, μπαρ, rent a car, θαλάσσια σπορ και νυχτερινή ζωή. Η θάλασσα του, εγκλωβισμένη από το μεγάλο κλειστό κόλπο με την όμορφη αμμουδιά, έχει έντονα βαθύ γαλάζιο χρώμα. Υπήρξε αρχαίος οικισμός που πρωτοκατοικήθηκε και οχυρώθηκε στο λόφο της Αγίας Πακούς τον 8ο – 7ο αιώνα π.Χ.. Τα αραιά σπίτια όσο πλησιάζουμε πυκνώνουν και φανερώνουν το χωριό το οποίο είναι χτισμένο στη βάση του λόφου Αργευτό. Στην κορυφή του υπάρχουν τα ερείπια ενός πύργου του 4ου αιώνα ο οποίος χρησίμευε ως παρατηρητήριο της περιοχής και προειδοποιούσε για ενδεχόμενες εχθρικές εισβολές. Στην μέση του χωριού ξεχωρίζει ο Καθολικός ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού χτισμένος από το 1892.

Ανεβαίνοντας στο λόφο της Αγίας Πακούς, μπορείτε να δείτε το ομώνυμο εκκλησάκι και να κατεβείτε το μονοπάτι στη γραφική παραλία του Αρμεού. Ο αρχαιολόγος και εξερευνητής Χρ. Τσούντας, βρήκε στην Αγία Πακού ίχνη παλαιότατης ακρόπολης της οποίας οι τάφοι εκτείνονταν προς τα νότια. Στο αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών υπάρχουν κομψότατα αγγεία από την ευρύτερη περιοχή του Γαλησσά.

Μια δεκάλεπτη διαδρομή με καΐκι θα σας οδηγήσει σ’ ένα ιδιαίτερο τοπίο, με το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στην είσοδο μιας σπηλιάς μπροστά στη θάλασσα. Την ημέρα τις εορτής του, γίνεται πανηγύρι και συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος που πηγαίνει εκεί, με βάρκες ή με τα ποδια από ένα σημείο και μετά.

Παραλίες
Γαλησσάς
Όμορφη αμμουδιά, η μεγαλύτερη του νησιού, κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Με αρμυρίκια, καρέκλες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Κάποτε προσφερόταν για ήσυχες διακοπές, σήμερα όμως είναι πολυσύχναστη και θορυβώδης, αφού συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες του νησιού που μένουν στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αρμεός
Αριστερά από τον κόλπο του Γαλησσά και κάτω από την Αγία Πακού βρίσκεται η παραλία του Αρμεού. Ένας μικρός ευχάριστος περίπατος θα σας οδηγήσει στον ήσυχο και γραφικό ορμίσκο Αρμεό, με τα καταγάλανα νερά, προτίμηση των γυμνιστών.