Γενικές πληροφορίες για την Ποσειδωνία

Η Ποσειδωνία (Ντελλαγκράτσια) ήταν πάντα το αγαπημένο θέρετρο των Συριανών. Έχει χαρακτηριστεί ως η “Κηφησιά” της Σύρου και δίκαια αφού παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το αριστοκρατικό προάστιο της Αθήνας. Μπορείτε επισκευτείτε την περιοχή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή με το ΙΧ σας. Απέχει 12χλμ από την Ερμούπολη, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Φοίνικα.

Το πρώτο όνομα προέρχεται από την αρχαία Ποσειδωνία που εικάζεται ότι βρισκόταν εκεί (αφιερωμένη στο θεό Ποσειδώνα), ενώ το δεύτερο από τη μικρή καθολική εκκλησία Mari Della Grazia (Παναγία της Χάριτος). Αρχαία ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή είχε ακμάσει κατά την διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.

Αξιοθαύμαστες είναι οι πραγματικά μοναδικής αρχιτεκτονικής εξοχικές επαύλεις, με πύργους και μεγάλους κήπους από πεύκα και φοίνικες. Οι Ερμοπουλίτες τις έκτισαν ανάμεσα στο 1850 και το 1880 εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, το οποίο σχεδίαζαν μάλιστα να ενοποιήσουν σιδηροδρομικώς με την Ερμούπολη! Αξίζει ακόμα να επισκεφτείτε τη Λέσχη Ποσειδωνία, το Καθολικό Ιεροσπουδαστήριο, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου καθώς και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, πρώην Αρχοντικό Τσιροπινά και τελευταίος Ιδιοκτήτης ο κ. Δάσκος.

Παραλίες

Ποσειδωνία
Στην παραλία του οικισμού Ποσειδωνίας, κατά την περίοδο της άνοιξης, έχει παρατηρηθεί η Μεσογειακή Φώκια. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και μπορείτε να απολαύσετε τους εκλεκτικούς μεζέδες στις ταβέρνες.

Αγκαθωπές
Η καλύτερη παραλία του νησιού! Στο μυχό ενός κόλπου με θέα ταδύο νησάκια Σχοινονήσι και Στρογγυλό στις νοτιοδυτικές ακτές καθώς και στο ακρωτήρι Βιγλοστάσι με το φάρο. Μεγάλη και οργανωμένη αμμουδιά, με δέντρα, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και ταβέρνες.

Κόμητο
Ο ασφάλτινος δρόμος θα σας οδηγήσει στο Κόμητο, σε απόσταση περίπου 1 χλμ νότια από τις Αγκαθωπές. Είναι πιο ήσυχη παραλία από τις Αγκαθωπές αλλά έχει εξίσου εξαιρετική αμμουδιά, με αρκετά αρμυρίκια. Οι νέοι την προτιμούν λόγω του καλού beach bar, που είναι το μοναδικό κτίσμα στην παραλία.

Δεν υπάρχουν τουρίστες που να μην έχουν παραβρεθεί στο παραδοσιακό μάζεμα της τράτας κάθε Ιούλιο στην Ποσειδωνία, που συνοδεύεται από ξέφρενο γλέντι στην παραλία των Αγκαθωπών.