Στη Σύρο το Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας με θέμα 'Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα'
Περισσότεροι από 30 διακεκριμένοι ξένοι και έλληνες ομιλητές θα δώσουν το παρόν στο Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας το οποίο διοργανώνεται από το Eπιμελητήριο Κυκλάδων και τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τo Eva Crane Trust (το διάσημο κοινωφελές ίδρυμα για θέματα μελισσοκομίας προς τιμή της μεγάλης Ένα Crane, ιδρύτριας της I.B.R.A. βιβλιοθήκης) με θέμα ‘Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα’.
Στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2014 στην Ερμούπολη της Σύρου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και σε ζωντανή σύνδεση με τις 7 αίθουσες του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο, θα παρουσιαστούν ευρήματα που σχετίζονται με την ιστορία της μελισσοκομίας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, από μία πλειάδα επιστημόνων καταξιωμένων στο χώρο τους, στην αρχαιολογία και τη μελισσοκομία, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά πρακτικά θέματα μελισσοκομίας που αφορούν όλους όσους ασχολούνται με τον κλάδο, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στην πορεία της μελισσοκομικής πρακτικής μέσα στους αιώνες, τις ντόπιες φυλές μελισσών, τα χαρακτηριστικά τους και τη διατήρησή τους, μελισσοκομικές πρακτικές και προβλήματα, έτσι ώστε να γεφυρωθεί η γνώση του παρελθόντος με την μελλοντική προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, όπως χρόνια τώρα προσπαθεί ο γνωστός σε όλους γεωπόνος, μελισσοκόμος & συγγραφέας, Θανάσης Μπίκος ο οποίος θα μοιραστεί 35 χρόνια μελισσοκομικής πρακτικής στο Συμπόσιο.
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συγκαταλέγονται οι κ.κ.: Gilles Ratia, Πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων – Apimondia, Richard Jones, Πρόεδρος του Eva Crane Trust, Gene Kritsky, Διακεκριμένος Καθηγητής Βιολογίας από τις ΗΠΑ, Amihai Mazar, Διακεκριμένος Αρχαιολόγος από το Ισραήλ, Irfan Kandemir, Διακεκριμένος Καθηγητής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Cecilia Costa, Ειδική Ερευνήτρια από την Ιταλία.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ υποστηρικτές του Συμποσίου είναι οι εταιρείες Αnel-Standard, Apivita & Advance Science.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα παρουσιαστεί επιπλέον το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine και οι προγραμματισμένες δράσεις του Δικτύου για τη στήριξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής.
Η συμμετοχή στο Συμπόσιο στα 8 σημεία παρακολούθησης είναι ΔΩΡΕΑΝ και οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω του e-kyklades.gr.
Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επισκεφθείτε το http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=31708, όπου βρίσκεται αναρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα και χρήσιμες πληροφορίες.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας – κα. Σταμίρη, Επιμελητήριο Κυκλάδων, τηλ. 22810 82346, εσωτερικό 105, estamiri@cycladescc.gr