Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στον Φοίνικα της Σύρου
Την Σύρο θα επισκεφτεί ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού την Παρασκευή 10 Ιουλίου για μια και μοναδική εμφάνιση στο νηπιαγωγείο του Φοίνικα. Πρόκειται για ένα αυθεντικό παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι που διοργανώνει ο σύλλογος επιχειρηματιών Φοίνικα σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης.
Ο Νίκος Οικονομίδης είναι πολύ αγαπητός γιατί είναι μια τελείως ιδιαίτερη μορφή στο νησιώτικο τραγούδι. Βιολάτορας, γλεντιστής, τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης, ερευνητής, διανοούμενος, δισκογραφικός παραγωγός ο Νίκος είναι ταυτόχρονα άνθρωπος της καρδιάς και της σκέψης, του πανηγυριού και της συναυλίας, της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής, του αυτοσχεδιασμού αλλά και του νεωτερισμού.
Τα «καινούργια» νησιώτικα τραγούδια του, είναι σαν να έρχονται απο παλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τα θεωρούν ότι είναι διασκευές παλιών. Έλα όμως που είναι καινούργια και που πατάνε στέρεα στα χνάρια της παράδοσης..
Ακούσματα καινούργια αλλά και ταυτόχρονα τόσο οικεία, αναπόσπαστα μέλη μιας παλιάς μεγάλης οικογένειας. Της οικογένειας του παραδοσιακού νησιώτικου τραγουδιού. Ο καθηγητής Μουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας σχολιάζει: “ Το τραγούδι του Νίκου, είναι καθαρό και σεμνό χωρίς άσχετες και περιττές «τσαλκάντζες».
Το 1990 δημιουργήθηκε μαζί με άλλους κορυφαίους μουσικούς η «Μουσική Ομάδα Κέρος» που πραγματοποιεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό συναυλίες, με το γνήσιο ηχόχρωμα των μουσικών του Αιγαίου πελάγους και της Μικράς Ασίας.
Ο Νίκος Οικονομίδης γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες. Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε, όμως, ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία – σε ηλικία 15 χρόνων – με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για την κρατική ραδιοτηλεόραση. Ο ίδιος ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στο δίσκο »Θαλασσινά Περάσματα» με τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος ,η Μαρίζα Κωχ και άλλοι καλλιτέχνες.. Έχει καταγράψει την μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό CD με τίτλο: »Πέρασμα στα Κύθηρα’ σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Μυρτιά» Κυθήρων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού, με τον Σύλλογο πολιτισμού και τέχνης «Σημωνίδης» στο δίσκο «Πέρασμα στην Αμοργό». Με το δίσκο «Ανατολικά του Αιγαίου» μας ταξιδεύει στην μουσική παράδοση του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ¨Πέρασμα στην Κίμωλο’ ένα δίσκο αναφορά στην παραδοσιακή μουσική της Κιμώλου. Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: «Αρχόντισσα του λιμανιού», «Αντικέρι» και «Χορός στα κύματα», και δυο, «Αγάπη και θάλασσα» και «Όταν ακούω το βιολί», με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια από αυτούς τους δίσκους, όπως το «Ωπα-ώπα» και το «Γιάντα να μη θέλεις γιάντα», έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής «Sharg Taronalari» (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM. Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία Oikonomidis MUSIC με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παροικιά της Πάρου. Φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις Ακαδημαϊκές της σπουδές παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και κλασσικού τραγουδιού με την κα. Πόπη Πετριόλι – Φωτοπούλου, καθώς επίσης και μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού στο Μουσείο Λαϊκών Παραδοσιακών Οργάνων -Φοίβου Ανωγειανάκη με την κα Δόμνα Σαμίου. Ξεκίνησε από πολύ μικρή να τραγουδά στο μουσικοχορευτικό συγκρότημα του νησιού «Νάουσα Πάρου» και είχε γενικότερα ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα και στο ε
ξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της έντεχνης ,λαϊκής και κυρίως της Παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον βιολιστή, συνθέτη, ερευνητή και εκφραστή της μουσικής του Αιγαίου πελάγους Νίκο Οικονομίδη έχοντας ως στόχο να υπηρετήσει με ήθος και σεβασμό την Νησιωτική Μουσική μας παράδοση.
Ραντεβού στο Φοίνικα στο μεγαλύτερο νησιώτικο γλέντι του καλοκαιριού!