‘Λουπα’ απο την Θεατρική Ομάδα Μίμου Άπτου

Συντελεστές:
σκηνοθεσία- επιμέλεια κίνησης: Ζωή Παρασκευοπούλου
πρωτότυπη μουσική: Μάνος Καντάρογλου
φωτισμοί: Εύη Αρέστη
κείμενα: Κάλια Σταυρακάκη, Σπύρος Αθανασάκης
σκηνικά- κοστούμια: Μίμου Άπτου
φροντιστές: Χρήστος Δεσινιώτης, Νίκος Μονογυιός
φωτογραφίες: Στάθης Ζάννες
σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Μπαριτάκης
παίζουν: Σπύρος Αθανασάκης, Αναστάζια Γεννάτου, Φοίβη Γρηγοροπούλου, Χρήστος Δεσινιώτης, Παναγιώτης Κνάβας, Νίκος Μονογυιός, Γιάννης Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Πατρικάκος, Γιώργος Πυρουνάκης, Κάλια Σταυρακάκη, Αλέκα Τοζακίδου.

Με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Επινοητικό Θέατρο ή Θέατρο της Επινόησης (Devised Theatre)
Το επινοητικό θέατρο είναι μια μορφή θεάτρου, στην οποία η παράσταση προκύπτει από συνεργασία και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Ωστόσο, η τελική μορφή της παράστασης δεν είναι αυτοσχεδιαστική, αλλά έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή.
Στο επινοητικό θέατρο οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης, ή η ομάδα, συνεργάζονται και δημιουργούν μια θεατρική παράσταση πάνω σε μια αρχική ιδέα. Το κείμενο της παράστασης – που δεν αφορά απαραίτητα λόγο – δεν προϋπάρχει, αλλά προκύπτει μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις, το προσωπικό υλικό και τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας. H διαδικασία ανακάλυψης του τελικού αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα.

Η παράσταση «Λούπα» βασίστηκε σε μια ιδέα από το βιβλίο της Amélie Nothomb “Το ημερολόγιο ενός χελιδονιού” και πραγματεύεται την καθημερινά επαναλαμβανόμενη μετάβαση από την προσωρινή αμνησία του ξυπνήματος στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και της ύπαρξης.

Πρώτη παράσταση: 22/03/2019- Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Απόσπασμα του βιβλίου:
«Η αλήθεια είναι ότι περνάμε τον καιρό μας παλεύοντας ενάντια στον τρόμο του ζώντος. Επινοούμε ορισμούς για να του ξεφύγουμε: λέγομαι τάδε, δουλεύω εκεί, η δουλειά μου είναι να κάνω αυτό και εκείνο.
Από κάτω η αγωνία συνεχίζει να σε τρώει σαν το σαράκι. Δεν μπορεί να φιμωθεί εντελώς. Πιστεύεις ότι λέγεσαι τάδε, ότι η δουλειά σου είναι να κάνεις αυτό και εκείνο, αλλά, ξυπνώντας, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπήρχε. Ίσως επειδή δεν υπάρχουν.»

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαΐου στην Πινακοθήκη Ερμούπολης
Ώρα έναρξης 21:15