Η μουσειοσκευή ‘Κυκλαδικός Πολιτισμός’ ταξιδεύει στη Σύρο
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η μουσειοσκευή ‘Κυκλαδικός Πολιτισμός’ ταξιδεύει στη Σύρο.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι γνωστό για τις πρωτοπόρες εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει και το εκπαιδευτικό υλικό που παράγει. Από τις πιο δημοφιλείς δημιουργίες είναι οι «μουσειοσκευές», που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τον κόσμο των μουσείων πιο κοντά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές.
Μια από τις μουσειοσκευές, με θέμα ‘Κυκλαδικός Πολιτισμός’, έρχεται να εγκατασταθεί στη Σύρο, μέσω της νέας συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Η μουσειοσκευή, που αποτελείται από αντίγραφα μαρμάρινων ειδωλίων, πρώτες ύλες, έντυπα για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, χάρτες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, θα βρίσκεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης – Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού από την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, από όπου θα μπορούν να τα δανείζονται τα σχολεία και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς της Σύρου.
Για τον δανεισμό, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επικοινωνούν με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (υπεύθυνος κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος) στο τηλέφωνο 22810 84762. Η διάρκεια δανεισμού της μουσειοσκευής είναι από μια έως δυο εβδομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου.
Το ταξίδι της μουσειοσκευής του ‘Κυκλαδικού Πολιτισμού’ στη Σύρο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Animasyros. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε νέες μορφές έκφρασης (π.χ. animation, κόμικ, κ.ά.), σεμινάρια για παιδιά κ.ά. και έχουν ως στόχο να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των νέων για το αρχαίο παρελθόν και να δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας πιο δημιουργικής σχέσης μαζί του.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς θα εντάξουν τη μουσειοσκευή στα προγράμματα τους και, μέσα από αυτά, να αναζητήσουν νέες πρωτότυπες ιδέες για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, και την πολιτιστική μας κληρονομιά με το σήμερα.