Εργαστήριο Χορού για Μαμάδες & Μπαμπάδες στη Σύρο

Εργαστήριο Χορού για Μαμάδες / Μπαμπάδες και παιδιά 3-5 ετών

ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

Akropoditi DanceFest 2018

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουλίου – 1 ώρα/μέρα

10:00 – 11:00 & 11:30 – 12:30

Δωρεάν

Το εργαστήριο στοχεύει στο να δημιουργηθεί ο χώρος όπου δίνεται η σημασία και η ευκαιρία στους γονείς μαζί με τα παιδιά τους να χορέψουν. Μέσα από απλές κινητικές οδηγίες και παιχνίδια, οι γονείς μαζί με τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν και να γνωρίσουν και άλλες πιθανότητες παιχνιδιού και συνύπαρξης. Το μάθημα απευθύνεται σε γονείς που έχουν διάθεση να διευρύνουν τη σχέση τους με το σώμα τους και με το παιδί τους μέσα από τον χορό. Το εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, ανεξάρτητα από τη σωματική τους κατάσταση και την εμπειρία τους στον χορό.

Η πρόθεση στο εργαστήριο αυτό είναι να ανακαλύψουμε τρόπους σωματικής επικοινωνίας, να μάθουμε πώς να στηρίζουμε τα παιδιά μας στο να κρατήσουν καθώς και να καλλιεργήσουν τη φυσική τους κινητική γνώση, και να διευρύνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παίξουμε και να μοιραστούμε την ευχαρίστηση και αναζωογόνηση που προσφέρει η σωματική εξάσκηση, επαφή και έκφραση με τα παιδιά μας.

Θα παίξουμε με την κίνηση του σώματος, με τον ρυθμό, την ποιότητα στην κίνηση και την έκφραση μέσα από τον χορό. Με απλές κινητικές οδηγίες θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα καλλιεργήσουμε την εμπειρία του χορού σαν ομάδα.

Το σώμα είναι ένα μαγικό χαλί το οποίο μας μεταφέρει μέσω των αισθήσεων και των εμπειριών μας. Το σώμα είναι ένα εργαλείο, ένα διαστημόπλοιο, ένας αισθητήρας, ένας αγγελιοφόρος, μία ευχή ζωής, ένα σύστημα καταγραφής της εμπειρίας, της ελπίδας, της θεραπείας. Το σώμα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει, να αντιδρά, να νιώθει και να αισθάνεται.

Από την εγκυμοσύνη, τότε που το παιδί εξελίσσεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς και το σώμα της μαμάς αλλάζει για να υποστηρίξει το παιδί, δημιουργείται μία δυνατή σωματική σχέση ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό. Μετά τη γέννηση, το παιδί περνά μέσα στην αγκαλιά του γονιού. Το παιδί εξελίσσεται μέσα από συνεχόμενη και ενστικτώδη κίνηση στο μπουσούλημα και στο περπάτημα -όπου μπαινοβγαίνει από την αγκαλιά μας και τέλος αφού δοκιμάσει, μάθει, δυναμώσει και ψηλώσει, φτάνει μετά από πολλά χρόνια στο να μην μπορούμε πια να το σηκώσουμε. Αν σκεφτούμε πως το σώμα μας καταγράφει τις εμπειρίες και τους τρόπους μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντική είναι η σωματική σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας αλλά και με τα παιδιά μας.

Βιτόρια Κωτσάλου / Vitoria Kotsalou

Η Βιτόρια Κωτσάλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Reading Αγγλίας και από τότε έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη, μελέτη και άσκηση ως χορεύτρια, καλλιεργώντας τη δική της πρακτική. Από το 2004 συμμετέχει σε παραστάσεις χορού, θεάτρου και θεάτρου δρόμου. Η Βιτόρια διδάσκει χορό για παιδιά, ενηλίκους και ομάδες μικτής ικανότητας. Το 2017 παρουσίασε το έργο της «Day Out of Time» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Οι πρόσφατες συνεργασίες της ως χορεύτρια περιλαμβάνουν το Parliament «Μ. Klien, Μουσείο Μπενάκη 2014, «Jerusalem» Μ. Klien, Φεστιβάλ Αθηνών 2014, «Madeeh» M. Klien, Φεστιβάλ Decaf της Αιγύπτου, 2016, “Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό” Μ. Νέστορα, Φεστιβάλ Αθηνών 2016. Ανέλαβε την επιμέλεια κίνησης/χορογραφία στα έργα «Tο Άλλο Σπίτι», 2016, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, «Αντιγόνη», Φεστιβάλ Αθηνών 2016, «Η κλήση της άγριας ζωής» της Ελένης Ευθυμίου, 2016, Εθνικό Θέατρο «Μόμο» 2017, Ευθυμίου, και στο Θέατρο Πειραιά, «Οριζόντιες Δρόμου», Βιτόρια Κοτσάλου-Βάσια Βαλκανιώτη, 2017. Τον Αύγουστο του 2012 διοργάνωσε και διευθύνει το Φεστιβάλ Χορού Μικρής Ύδρας στο νησί της Ύδρας. Το 2013 ενώνει τις δυνάμεις της με τον Μ. Κλίεν δημιουργώντας τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό R.I.C.E. Το 2014 ίδρυσαν τη Σχολή Χορού της Ύδρας, η οποία λειτουργεί έκτοτε κάθε καλοκαίρι στο νησί της Ύδρας (www.riceonhydra.org).

http://dancefest.akropoditi.gr/index.php/gr/seminars-gr/2018?id=440

Για πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ επικοινωνήστε στα:

E – mail: info@akropoditi.gr

Τηλ.: 22810-80690 (Κέντρο Χορού), 6944-771449 (Cosmote), 6973-792685 (Wind), 6937-395328 (Wind)