2η λουκουμένια Μονμάρτρη στη Σύρο
Το Forum 20.21, το Πολιτιστικό Δίκτυο Κυκλάδων, είναι μια ανεξάρτητη κίνηση εθελοντών, υποστηρικτών της Σύρου και των Κυκλάδων, που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
«Ο πολιτισμός στις Κυκλάδες φυτρώνει κι αναπτύσσεται εδώ και πέντε χιλιετίες σαν το κρινάκι της θάλασσας. Ο πολιτισμός είναι στη φύση μας» Χ. Β. «Ο πολιτισμός στις Κυκλάδες φυτρώνει κι αναπτύσσεται εδώ και πέντε χιλιετίες σαν το κρινάκι της θάλασσας. Ο πολιτισμός είναι στη φύση μας» Χ. Β. Στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία της αίτησης για την κατάκτηση του παραπάνω τίτλου. Εδώ δεν υπάρχουν ιεραρχίες. «Η χαρά βρίσκεται στη συμμετοχή, σε μια ομάδα που βάζει υψηλούς στόχους και περνάει ωραία και δημιουργικά, προσπαθώντας να κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά, σαν να λέμε: να περάσει στην επόμενη πίστα», μας λέει ο πρόεδρός του Χάρης Βεκρής, που μαζί με άλλους φορείς διοργανώνουν τον Αύγουστο σπουδαίες εκδηλώσεις στο νησί.
– 2ο Loukoumi Festival;
«Μαζί με το Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, διοργανώνουμε κι εφέτος αυτή τη γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Αυγούστου στην Ανω Σύρο και την Κυριακή 24 Αυγούστου στην Ερμούπολη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης».
– Ετοιμάζετε μια λουκουμένια Μονμάρτρη;
«Την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ μετατρέπουμε την Ανω Σύρο σε μια ελληνική Μονμάρτρη. Νέοι μουσικοί και καλλιτέχνες, που δημιουργούν γλυκά ψηφιδωτά με λουκούμι, πλαισιώνουν τους λουκουμοποιούς του νησιού, που και φέτος προσφέρουν απλόχερα το ξακουστό τοπικό μας προϊόν. Πέρσι το στοίχημά μας ήταν η δημιουργία έργων τέχνης με πρώτη ύλη το λουκούμι. Εφέτος πάμε ένα βήμα παρακάτω».
– Δηλαδή;
«Θα ξαναζωντανέψουμε το μεσαιωνικό οικισμό της Ανω Σύρου, μετατρέποντάς τον σε τόπο φιλοξενίας και πόλο έλξης νέων Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Ο στόχος μας αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Σύρου και των Κυκλάδων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Εκμεταλλευόμενοι τα ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα, πιστεύουμε πως αξίζει να προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια να μετατρέψουμε την Ανω Σύρο σε ένα ζωντανό και δυναμικό κύτταρο τέχνης και δημιουργίας διεθνούς εμβέλειας. Θεωρούμε πως σε συνεργασία και με τη νέα δημοτική αρχή, που προέκυψε μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας της περιοχής, που αφημένη στη μοίρα της οδηγείται στο μαρασμό και την ερήμωση».
– Τελικά, είστε λουκουμέ νησί;
«Σε σχέση με το 1870, όπου στη Σύρο υπήρχαν 55 σχετικοί επαγγελματίες, δηλαδή λουκουμοποιοί και ζαχαροπλάστες, τα 5 λουκουμοποιεία που συνεχίζουν ώς σήμερα την παραδοσιακή αυτή τέχνη δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού. Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένει το μοναδικό προϊόν της Σύρου που εξάγεται -κυρίως στη Γαλλία- εδώ και 150 χρόνια».
– Η ιστορία του;
«Στη Σύρο το λουκούμι φτάνει με τους πρώτους Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες μετά την καταστροφή των νησιών τους το 1822-23. Εδώ αποκτά πατρίδα-ταυτότητα και γίνεται από την αρχή διάσημο ως το «συριανό λουκούμι». Πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού εμφανίζεται το 1837, του Νικολάου Σταματελάκη εκ Κωνσταντινουπόλεως, χιακής καταγωγής».
– Ωραία αφίσα…
«Εμπνευστής του σκίτσου της Loukoumartre είναι ο κομίστας Τάσος Μαραγκός, που πλέον ζει και δημιουργεί στη γενέτειρά του, τη Σύρο, αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο το ονειρεμένο σκηνικό της Loukoumartre που προετοιμάζουμε όλο γλύκα και άρωμα τριαντάφυλλου, μαστίχας και περγαμόντου. Βασικός στόχος όλων των δράσεών μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του πιο δημιουργικού κομματιού της τοπικής μας κοινωνίας. Γιατί εκτός από σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, τα νησιά μας διαθέτουν και ιδιαίτερα αξιόλογη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΧΑΡΗ ΒΕΚΡΗ στην enet.gr α