10 λόγοι που αγαπάμε τη Σύρο

Νησί των εμπόρων. Νησί των εφοπλιστών και των καλλιτεχνών. Της Φραγκοσυριανής του Βαμβακάρη, των νεοκλασικών του Τσίλερ και των καπετανόσπιτων της Ερμούπολης. Προορισμός γραφικός, ως αυθεντική Κυκλάδα, αλλά και με την αστική γοητεία της πρωτεύουσας του νοτίου Αιγαίου. Η Σύρος κρύβει πολλούς λόγους να την γνωρίσετε και να την αγαπήσετε. Παρακάτω συγκεντρώνουμε 10 μόνο από αυτούς – τους υπόλοιπους, σας προκαλούμε να τους ανακαλύψετε από κοντά, στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων.

Η Ερμούπολη
Ένα υπαίθριο μουσείο, με αέρα κοσμοπολίτικο, ρομαντικό και μποέμ, που πηγάζει από τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα νεοκλασικά κτίρια και τις κυκλαδίτικες πινελιές, τα δρομάκια που σκαρφαλώνουν στους δύο της λόφους και τα αρχοντικά εφοπλιστών αλλοτινών καιρών. Οι βόλτες ξεκινούν από την πλατεία Μιαούλη με το πανέμορφο δημαρχείο διά χειρός Τσίλερ, περνούν από το αρχαιολογικό μουσείο και το περίτεχνο θέατρο Απόλλων και συνεχίζονται σε μία κουκλίστικη συνοικία…

…τα Βαπόρια
Εδώ είναι που οι πλουσιότεροι έμποροι του περασμένου αιώνα έχτισαν τα πανέμορφα καπετανόσπιτά τους μπροστά στη θάλασσα, έτσι ώστε να τα χτυπά το κύμα και να μοιάζουν σαν βαπόρια έτοιμα να σαλπάρουν. Στα «must» του περιπάτου στην γειτονιά είναι μια στάση στον Άγιο Νικόλαο, την βασιλική με τον γαλάζιο τρούλο, τα ανάγλυφα και τους μαρμάρινους κορινθιακούς κίονες.

Η Άνω Σύρος
Σκαρφαλωμένη σε έναν από τους δύο λόφους που ορθώνονται πίσω από το λιμάνι του νησιού, η Άνω Σύρος απαιτεί πολύ περπάτημα, αλλά αποζημιώνει με την γραφικότητά της, την καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη στην κορυφή του οικισμού, και την ρεμπέτικη αύρα του Μάρκου Βαμβακάρη, καμάρι του νησιού που εδώ μεγάλωσε και εδώ ήταν που έγραψε την περίφημη Φραγκοσυριανή του. Θα μάθετε γι’ αυτόν στην πλατεία που πήρε το όνομά του, όπου δεσπόζει η προτομή του, αλλά και στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου (Σαββατοκύριακα 12.30-18.30).

Η Ντελαγκράτσια
Αρχοντική δεν είναι μόνο η Ερμούπολη: Οι αριστοκράτες του νησιού φρόντισαν να χτίσουν περίτεχνες επαύλεις με πύργους και όμορφους κήπους στο θέρετρο της Ποσειδωνίας, που ωστόσο οι ντόπιοι αποκαλούν με το παλιό της όνομα, Ντελαγκράτσια. Βρίσκεται μάλιστα κοντά σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες του νησιού.

Η βιομηχανική γοητεία της Σύρου
Η εμπορική άνθηση της Σύρας του 19ου αιώνα – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρωτεύουσά της πήρε το όνομα του θεού του εμπορίου, του Ερμή – την έκανε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της απελευθερωμένης Ελλάδας και για πολλά χρόνια την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Αθήνα. Τα ίχνη αυτής της άνθησης θα τα βρείτε στα εντυπωσιακά βιομηχανικά κτίρια της Ερμούπολης – τρία διατηρητέα εξ αυτών, μάλιστα, φιλοξενούν το Βιομηχανικό Μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Αξίζει να περιηγηθείτε επίσης και στον ταρσανά με τους παλιούς γερανούς και στα παλιά εργοστάσια στη νότια πλευρά του λιμανιού – εδώ κάποτε λειτουργούσαν χρωματουργεία, σκαγιοποιεία, κλωστοϋφαντουργίες, βυρσοδεψεία, σαπουνοποιεία και υαλουργεία.

Οι παραλίες
Η Σύρος δεν φημίζεται για τις καρτποσταλικές παραλίες – δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρείτε ωραιότατες τιρκουάζ γωνιές για να βουτήξετε. Οι πιο βατές και οργανωμένες παραλίες βρίσκονται στα νότια του νησιού, ενώ οι πιο όμορφες και ήσυχες (αλλά ελαφρώς δυσπρόσιτες) κρύβονται στα βορειοδυτικά. Η πιο κοντινή στην Ερμούπολη παραλία, για την πρώτη σας βουτιά, βρίσκεται μέσα στην πόλη, κάτω από τα σκαλιά του Άγιου Νικόλαου. Κοντά στην Ντελαγκράτσια θα βρείτε τις Αγκαθωπές με τα κρινάκια που φυτρώνουν στην άμμο, και το ορανωμένο Κόμητο με το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό για εξερεύνηση ακριβώς από πίσω του. Ο Γαλησσάς και ο Μέγας Γιαλός είναι δύο καλές λύσεις για οργανωμένες βουτιές και ηλιοθεραπεία στην ψιλή άμμο, ενώ η Βάρη είναι ιδανική λύση για οικογένειες με παιδιά, μιας και είναι αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά και προστασία από τους ανέμους. Στο Κίνι θα απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα μετά βουτιάς, ενώ από αυτό το σημείο ξεκινούν και καΐκια για τις δυσπρόσιτες αλλά εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, όπως τα Γράμματα και ο Αετός.

Οι τοπικές γεύσεις
Επιβάλλεται, προτού φύγετε από το νησί, να δοκιμάσετε συριανά λουκούμια, να τσιμπολογήσετε μεζέδες με το τυρί Σαν Μιχάλη από γάλα του ομώνυμου οικισμού και με το ντόπιο λουκάνικο που μοσχομυρίζει μάραθο. Ονομαστές είναι και οι χαλβαδόπιτες των Συριανών, καθώς και η λούζα (παραδοσιακός κυκλαδίτικος χοιρινός μεζές από κόντρα φιλέτο μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα), η αγελαδινή γλυκιά γραβιέρα, η καυτή κοπανιστή και οι παστελαριές (αποξηραμένα σύκα με καρύδι).

Οι πεζοπορικές διαδρομές
Η πεζοπορική ομάδα της Σύρου,
Hiking Team
αναλαμβάνει να μας υποδείξει (ή και να μας συνοδεύσει σε) μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές, σηματοδοτημένες και μη, του νησιού.
Εδώ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες και χαρτογραφημένες, για να επιλέξετε την ιδανική για τις αντοχές και τα γούστα σας.

Τα αρχαία μυστικά
Η Χαλανδριανή, λιγότερα από 10 χιλιόμετρα μακριά από την Ερμούπολη, είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκε προϊστορική ακρόπολη άνω των 5 χιλιάδων ετών. Στην τοποθεσία Καστρί, που συνδέεται με την Χαλανδριανή με ένα μεγάλο μονοπάτι, η σκαπάνη έφερε στο φως προϊστορικό οικισμό σχεδόν 5 στρεμμάτων από τα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που περιλαμβάνει αρχαίο νεκροταφείο και ευρήματα κεραμικής, λιθοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας.