Ζητούν σύνδεση της συμπρωτεύουσας με Κυκλάδες

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν σελίδα στο Facebook και ζητούν η συμπρωτεύουσα να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κυκλάδες και Κρήτη.

 

Το κείμενο της σελίδας ξεκινάει με τους στοίχους γνωστού ποιήματος του Νίκου Καββαδία, για να συγκινήσει τους κατοίκους της πόλης, προκειμένου με τη σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις στους αρμοδίους. Οι στοίχοι του Ν. Καββαδία στην ηλεκτρονική σελίδα είναι οι εξής:

 

«Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι.
Να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά…».

 

Στη συνέχεια στην ηλεκτρονική σελίδα των πολιτών της Θεσσαλονίκης γράφεται:

«[…] Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το μόνο που μπορεί να ενώσει τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια με το Αιγαίο. Θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως πύλη μεταφοράς μεγάλου αριθμού επιβατών, ντόπιων ή ξένων, από το βορρά προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, αλλά και αντίστροφα.

 

Επίσης, θα ενίσχυε την τουριστική κίνηση περιφερειακά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης από το λιμάνι του Πειραιά.

Δυστυχώς, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Αιγαίο και την Νότιο Ελλάδα είναι αν όχι ανύπαρκτη, ελλιπέστατη. Μεγάλος αριθμός επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά ταλαιπωρούνται ή επιλέγουν άλλους προορισμούς μην έχοντας την οικονομική ευχέρεια να μεταβούν αεροπορικώς ή μέσω Αθηνών (Πειραιά-Ραφήνας) στο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη). Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιθωριοποιείται ολόκληρη η περιφέρεια.

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σποράδων – Κυκλάδων – Κρήτης, με πλοίο σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές. Οι πολίτες της περιφέρειας, και της νησιωτικής χώρας αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και επιβάλλεται να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες που μένουν στην πρωτεύουσα».