Το Βραβείο Εuropean Union Europa Nostra 2015 κατηγορία Έρευνα και Ψηφιοποίηση στην Σύρο

Το Ινστιτούτο Σύρου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα φιλοξενήσουν στο Δημαρχείο το Διεθνές CIVVIH ICOMOS (Συμβούλιο Ιστορικών Πόλεων) κατά τη διάρκεια της τοπικής βράβευσης της Europa Nostra την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στην Σύρο. Η μουσική της ‘Ορχήστρας των Κυκλάδων’ θα κλείσει ευχάριστα αυτή τη βραδιά εορτασμού της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ερμούπολης.

Βραβείο Εuropean Union Europa Nostra 2015, κατηγορία Έρευνα και Ψηφιοποίηση

Το HER.M.E.S. αναπτύχθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. από τον Παύλο Χατζηγρηγορίου με τις κατευθύνσεις του καθηγητή του Ε.Μ.Π., σήμερα προέδρου του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου. Το HER.M.E.S. επιλέχθηκε να βραβευτεί μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι είναι «υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει η Ελλάδα το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη εξασφαλίζει, πέρα από τη δημοσιότητα, την προώθηση της Ερμούπολης ως Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra. Ενισχύεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβείων Europa Nostra και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κέρδισε μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό καθώς το HER.M.E.S. έστρεψε το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας.

Δείτε το project στο http://hermoupolis.omeka.net