Το 4o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινά

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ‘Σύρος – Πολιτισμός 2016’, πραγματοποιείται από τις 28 Ιουλίου έως την 1 Αυγούστου 2016, το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), με έναρξη στις 28 Ιουλίου στις 20:00, στο Θέατρο Απόλλων, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους  αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.

Φέτος, το SIFF περιλαμβάνει περφόρμανς που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου. Τη βραδιά έναρξής του το φεστιβάλ θα εισάγει τους επισκέπτες του στη φετινή του θεματική ‘ανα-θεώρηση’, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από μια ζωντανή παράσταση διευρυμένου κινηματογράφου από την ομάδα Metamkine, από τη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Οι Cellule d’Intervention Metamkine θα δημιουργήσουν μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν στη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μια νέα ταινία  θα δημιουργηθεί μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχο.

Οι Cellule d’Intervention Metamkine είναι μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες ζωντανών περφόρμανς διευρυμένου κινηματογράφου. Εδώ και 20 χρόνια προσφέρουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες σε όλον τον κόσμο. 

Στο πλαίσιο του προγράμματός του που εστιάζει στον κινηματογράφο σαν εμπειρία, το SIFF έχει τη χαρά να ανακοινώσει το πρόγραμμα FLICKER: Ένα βράδυ για τον Τόνι Κόνραντ εις μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους γονιμοποιούς καλλιτέχνες της αβάν γκαρντ, Τόνι Κόνραντ (1940-2016), σε ένα μυσταγωγικό βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley. Αυτό το πρόγραμμα προβολών, που αναπτύχθηκε γύρω από την επιδραστική ταινία του Κόνραντ Το τρεμόπαιγμα (1965), εξερευνά τη μακρά κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η ταινία. Εξερευνώντας τη βασική δομική μονάδα του φιλμ, που δεν είναι άλλη από το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ διεύρυνε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε άγνωστα μέρη, εφορμώντας στο ‘φαινόμενο phi’ της φαινόμενης κίνησης και απελευθερώνοντας έναν ολόκληρο δευτερογενή κόσμο εντυπώσεων του αμφιβληστροειδούς και τρεμάμενων ψευδαισθήσεων. 

Το SIFF σας προκαλεί να αναθεωρήσετε το τί είναι ένα φεστιβάλ, και με τις ζωντανές του παραστάσεις προσπαθεί να δώσει μια αυθεντική απάντηση και ένα χώρο για ριζοσπαστικές κινηματογραφικές πρακτικές.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγιαίου, η Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.