Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στη Σύρο

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου 25ης Μαρτίου 1821, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω.

ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Τριήμερος γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οικιών και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από την 8η πρωινή ώρα της 23ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
ΩΡΑ 09:00 Εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

Προσκύνημα μαθητών Σχολείων, σπουδαστών και Προσκόπων, που θα προσέρχονται συντεταγμένοι με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.
Κατάθεση στεφανιών, χωρίς προσφώνηση, ως εξής :

ΩΡΑ 15:45
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
(περιοχή προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου)
Από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

ΩΡΑ 16:00
ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ
(Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941)
Από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

(Άμεση αναχώρηση για το Ηρώο των Πεσόντων (Πλατεία Ηρώων)

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Από μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
Από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΗΝΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Από μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ ΚΑΝΑΡΗ
Από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου.

ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ
Από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΩΡΑ 07:30 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

ΩΡΑ 08:00 Έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο με συμμετοχή τμήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

ΩΡΑ 09:30 Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΒΑΡΗΣ και ΜΑΝΝΑ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΩΡΑ 10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας – Μυκόνου – Μήλου-Σερίφου – Σίφνου – Κιμώλου – Κύθνου – Φολεγάνδρου και Σικίνου κ.κ. Δωροθέου Β΄.

Τέλος προσέλευσης στον Ιερό Ναό, ώρα 10:25 πμ.

ΩΡΑ 10:50 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας μετά το πέρας της Δοξολογίας (εντός του Ι.Ν.) από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κρητών Σύρου κ. Αδαμάντιο Τζιράκη.

ΩΡΑ 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγ.Νικολάου) και κατάθεση στεφανιών από τον ορισθέντα εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Βουλευτές Νομού, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωπο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νήσου Σύρου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Οπλιτών-Τραυματιών, εκπρόσωπο Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Κυκλάδων, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Πρόεδρο Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Κοινή Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” – Γ.Ν. Κ.Υ Νάξου, Προέδρους Επαγγελματικών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδρο Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωπο Κατηχητικών Σχολείων Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Προέδρους λοιπών Σωματείων και Συλλόγων.

Σιγή ενός λεπτού – ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

ΩΡΑ 11:30 Παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, αντιπροσωπείας των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», της μαθητιώσας νεολαίας, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Αθλητικού Συλλόγου Tae Kwon Do Ερμούπολης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης, ορίζονται οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Λάζαρος Τσιομπάνης και Ιωάννης Τσαρτσαπάκης.

Για την παρουσίαση της παρέλασης, ορίζεται η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κατερίνα Σιγάλα.
Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του Προγράμματος ορίζονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Κωνσταντίνος Ρουσουνέλος.

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου θα παρουσιάσουν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.

ΩΡΑ 18:50 Υποστολή της Σημαίας (όπως και κατά την έπαρση).

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

α) Σύσσωμος ο λαός της Σύρου.

β) Οι θρησκευτικές αρχές, οι κ.κ. Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι κ.κ. Πρόεδρος και Εισαγγελέας Εφετών, οι λοιπές δικαστικές αρχές, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Σύρου, ο κ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο κ. Προϊστάμενος του Δικαστικού Γραφείου Σύρου, οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι Σύρου – Ερμούπολης, οι κ.κ. Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, οι κ.κ. Πρόεδροι των Ν.Π.Δ.Δ., οι κ.κ. Προϊστάμενοι Οργανισμών και Τραπεζών, οι κ.κ. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος εν ενεργεία και εν αποστρατεία με στολή και κατά ιεραρχική τάξη, οι κ.κ. Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων, ο τοπικός εκπρόσωπος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νήσου Σύρου, οι κ.κ. Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, ο κ. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων με στολή, ο κ. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι κ.κ. Πρόεδροι Επαγγελματικών και Εργατικών Οργανώσεων, ο κ. Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι κ.κ. Πρόεδροι λοιπών Σωματείων και Συλλόγων.

γ) Οι κ.κ. Πρόξενοι Ξένων Κρατών, εάν επιθυμούν.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

α)Τα της Ιεροτελεστίας, η Ιερά μητρόπολη Σύρου-Τήνου κλπ.

β)Τα της οργάνωσης του χώρου της παρέλασης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

γ)Τα της τάξεως και τροχονομίας στους χώρους συγκέντρωσης και αναμονής και διέλευσης των τμημάτων για τη στεφάνωση και την παρέλαση, κατά τις μέρες του επίσημου εορτασμού, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και το Λιμεναρχείο Σύρου.