Οι ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ‘Animasyros 9’

Οι ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ‘Animasyros 9’

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα φέρει την υπογραφή ενός από τα σπουδαιότερα στούντιο animation στον κόσμο: η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της Laika ‘Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές’ κάνει την ελληνική της πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και το Animasyros έχει τη χαρά να την φιλοξενεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς. 

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μεγάλου μήκους πρεμιέρα του Animasyros 9.0. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους συναντάμε ακόμα το ‘Window Horses’ της Καναδής Ann- Marie Fleming, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας με ρίζες από την Ιαπωνία και το Ιράν (και τις φωνές των Sandra Oh και Ellen Page) καθώς και το σκληρό και ρεαλιστικό ‘And We Were Young’ (Κι υπήρξαμε νέοι) του Αμερικανού Andy Smetanka, γυρισμένο με super 8 και θέμα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών στη Γαλλία στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσει επίσης το τρομερά διασκεδαστικό, ακατάλληλο για παιδιά, ‘Nerdland’ του Chris Prynoski, η ιστορία δυο φίλων γύρω στα 30 που αποφασίζουν να γίνουν πάση θυσία διάσημοι (με τις φωνές του Paul Rudd και του stand up comedian Patton Oswalt). Στον αντίποδα το ‘Life Animated’ (Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο) αφηγείται την συγκινητική αληθινή ιστορία του Owen, ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τις ταινίες της Disney για να εκφράσει συναισθήματα και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Την πεντάδα του Μεγάλου Μήκους Διαγωνιστικού συμπληρώνει το Ισπανικό ‘Psiconautas, τα ξεχασμένα παιδιά’, η ονειρική πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νικητή του Animasyros 6.0 Alberto Vasquez, που δημιούργησε μαζί με τον Pedro Rivero. 

Στα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν ταινίες όπως το συγκινητικό ‘A la derive’ (Απομακρυνόμενος) (ΔΔ), σε σκηνοθεσία Cyprien Clement-Delmas, που διηγείται την ιστορία ενός δωδεκάχρονου αγοριού που βλέπει σιγά  σιγά τον πατέρα του να γίνεται διάφανος, το γλυκόπικρο και βραβευμένο στο Ανεσύ ‘Une Tete Disparait’ (Κεφάλι που εξαφανίζεται) (ΔΔ) του Γάλλου Franck Dion ή το δυνατό και εντυπωσιακό ‘Branches of Life’ (ΔΔ) της Κατερίνας Αθανασοπούλου. Επίσης, ελληνικού ενδιαφέροντος το ‘Stretching the Boundaries’ της Κλεοπάτρας Κοραή, στην ενότητα TV & Comissioned Films είναι η σπουδαία ταινία εμψύχωσης που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης των όγδοων ασιατικών παρααγώνων στην Σιγκαπούρη το 2015. Την γκάμα ύφους και θεματολογίας διευρύνουν ακόμα περισσότερο ταινίες όπως το ‘Le Clitoris’ (Η Κλειτορίδα), ένα animated ντοκιμαντέρ της Καναδής Lori Malepart Traversy για το επίμαχο σημείο του γυναικείου σώματος ή το βίαιο ‘Mrs Metro’ του Άγγελου Παπαντωνίου, βραβευμένο πρόσφατα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης (και τα δυο από την ενότητα του Φοιτητικού Διαγωνιστικού). 

 Αναλυτικά το πρόγραμμα του Animasyros στον σύνδεσμο: www.animasyros.gr/schedule.html
 
Official Trailer 2016: https://vimeo.com/180033995 
 
Για περισσότερες πληροφορίες: 
Νατάσσα Πανδή
Γραφείο Τύπου
natasha_pandi@yahoo.gr| +30 6977-051525 
www.animasyros.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook|  Twitter| Vimeo