Μουσικοθεατρική παράσταση στο θέατρο Απόλλων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του συριανού λόγιου Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919), το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου και η εφημερίδα ‘Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ’, με την αρωγή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, διοργανώνουν επετειακό αφιέρωμα, με την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης ‘Ένας Ρωμηός ονόματι Γεώργιος Σουρής’, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 19.30, στο θέατρο Απόλλων, με τη συμμετοχή όλων των θεατρικών συλλόγων του νησιού.

Παράλληλα η γενέτειρά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον κορυφαίο σατιρικό ποιητή του 19ου αιώνα, θα κυκλοφορήσει Πανελλαδικά επετειακό φύλλο με σύγχρονη ματιά της θρυλικής έμμετρης σατιρικής εφημερίδας του ‘ΡΩΜΗΟΣ’ ως ένθετο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ’ (1η Δεκεμβρίου), ενώ θα διανεμηθεί και στη Σύρο από τους συμμετέχοντες φορείς.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα παρουσιαστεί και η εν λόγω εκδοχή αυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας που εξέδιδε ο Γεώργιος Σουρής. Η εφημερίδα περιλαμβάνει βιογραφικό και χαρακτηριστικά ποιήματα του ιδίου, αλλά και νέους έμμετρους στίχους, συνυφασμένους με το ύφος και το πνεύμα του, που σατιρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, καταγράφοντας έτσι τη διαχρονικότητά του, ενώ στο φουαγιέ του θεάτρου «Απόλλων» θα λειτουργεί συλλογή με αυθεντικές εφημερίδες του «Ρωμηού», που κυκλοφόρησε συνολικά 1.444 φύλλα και δύο παραρτήματα, καλύπτοντας μια ιστορική περίοδο από το 1883 έως και το 1918.

Κείμενα: Θάνος Θραψιάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δεσύπρης
Έμμετρος σατιρικός επίλογος: Παναγιώτης Λίτσας

Είσοδος δωρεάν