Η «Μεταμόρφωση του σωτήρος» Μητρόπολη

Θα οδηγηθείτε εδώ από την αριστερή πλευρά του Δημαρχείου, ανηφορίζοντας τον κλιμακωτό δρόμο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες γειτονιές της Ερμούπολης και αξίζει ένας περίπατος στην περιοχή.
Η τρίκλιτη αυτή βασιλική είναι η μητρόπολη της Ερμούπολης και ο πρώτος χρονολογικά Ναός του νησιού (1824). Στο ιστορικό του βοτσαλωτό προαύλιο «βάφτισαν» οι πρόσφυγες τη νέα πόλη με το όνομα Ερμούπολη από τον αρχαίο θεό του εμπορίου «Ερμή». Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσφυγες έμποροι.

Θαυμάστε στο εσωτερικό του ναού με τους μαρμάρινους κίονες, δάπεδο, θόλο και γυναικωνίτη. Ο ζωγραφικός διάκοσμος, με φυτικά κοσμήματα και αστέρια, έγινε με απαλά χρώματα. Το εντυπωσιακό τέμπλο, που καταλήγει σε μικρό τρούλο, είναι μαρμάρινο μέχρι τη μέση κι από κει και πάνω μπαγδατί (με λεπτά ξύλινα πηχάκια και επίστρωση σοβά, πάνω στον οποίο έγιναν η διακόσμηση και η αγιογράφηση). Προσέξτε επίσης τον επισκοπικό θρόνο, τον άμβωνα και τις πολλές αξιόλογες εικόνες. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο με ιερά σκεύη, βιβλία και χειρόγραφα από όλα τα νησιά της μητροπολιτικής περιφέρειας (ανοιχτά καθημερινά 10:00 – 13:00).

Ανοιχτά καθημερινά 7:30 – 13:00 και 17:00 – 19:30, τηλ. 22810-82467