Γενικές πληροφορίες για τον Μέγα Γυαλό

Παραθεριστικός οικισμός στην Νότια πλευρά του νησιού απλωμένος γύρω από βαθύ κόλπο, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία προστατευμένη από τους συνήθεις βόρειους ανέμους του Αιγαίου.

Οι πολυσχιδείς ακτές του Μέγα γιαλού προσφέρουν μοναδική θέα και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η περιοχή ήταν παλιά μία από τις όχι ακριβώς υποβαθμισμένες αλλά πραγματικά υποτιμημένες του νησιού. Η αλλαγή έγινε έπειτα από τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου που αξιοποίησε την περιοχή με αποτέλεσμα σήμερα να εκτείνονται σ’ όλο το μήκος της (4χλμ περίπου) θερινές κατοικίες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Στο τέλος της ευθείας αυτής βρίσκεται το κέντρο του χωριού, το οποίο διαθέτει θαυμάσια αμμουδιά όπου βρίσκει κανείς πολύ εύκολα ένα σκιερό μέρος, καθώς τα αλμυρίκια είναι πολλά και σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα.

Στη δεξιά πλευρά του κόλπου, πάνω από το μικρό μόλο, δεσπόζει η νεόκτιστη ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Στις 17 Ιανουαρίου γίνεται εκεί πανηγύρι και προσφέρονται φασολάδα και κρασί. Στην ίδια εκκλησία γίνεται και το πανηγύρι της Αγίας Θαλασσινής το καλοκαίρι. Αριστερά της παραλίας και λίγο πριν από το κεντρικό κόλπο βρίσκεται το Καθολικό εκκλησάκι της Αγίας Θέλκας.

Ο Μέγας Γιαλός φημίζεται για τα τρία πανηγύρια που γίνονται κάθε χρόνο και τα οποία αφήνουν εποχή με χορό, άφθονο ποτό και γλέντι μέχρι το πρωί

Παραλίες

Μέγας Γιαλός
Ο οικισμός του Μέγα Γιαλού διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια πεντακάθαρη και οργανωμένη παραλία με καταγάλανα νερά και αρμυρίκια που προσφέρουν δροσιά. Δεν θα βρείτε στην περιοχή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (rent a car), καφενεία, mini markets αλλά θα βρείτε ταβερνούλες και θα εξυπηρετηθείτε από ένα υπερ-περίπτερο! που βρίσκεται στην παραλία του κόλπου.

Αμπέλα
Βρίσκεται λίγο μετά την παραλία του Μέγα Γιαλού. Σχετικά απόμερη παραλία με άμμο έξω και «πλάκες» μέσα στη θάλασσα, αρμυρίκια για σκιά και μια ταβέρνα. Ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Από την παραλία του Μέγα γιαλού θα φτάσετε ως εδώ με 15’ ποδαρόδρομο ή αν έχετε ΙΧ ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από τον κυρίως δρόμο προς Φοίνικα και στα 500 μέτρα αριστερά.