Γενικές πληροφορίες για τον Φοίνικα

Στο ΝοτιοΔυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται ο Φοίνικας. Ο κόλπος του Φοίνικα απέχει 12χλμ από την Ερμούπολη και 5χλμ από το Γαλησσά και μπορείτε νά φτάσετε εκεί με Λεωφορία σε περίπου 40′ ή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κάνοντας μία θαυμάσια παραλιακή βόλτα του νησιού ερχόμενοι απο την Ερμούπολη. Αν ο προορισμός σας είναι ο Φοίνικας και έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο αυτό θα πρέπει να το κάνετε στην Ερμούπολη καθώς στον Φοίνικα δεν υπάρχουν ενοικιάσεις αυτοκινήτων (rent a car). Ετσι λοιπόν ξεκινόντας απο την Ερμούπολη με το αυτοκίνητό σας μπορείτε να περάστε πρώτα απο την Αζόλιμνο, έπειτα θα δείτε την γραφική Βάρη, τον Μέγα γυαλό, την καταπράσινη Ποσειδωνία με τους πύργους και τις επαύλεις των παλαιών ετών, θα περάσετε σε μικρή απόσταση απο τις Αγκαθωπές και θα καταλείξετε στον Φοίνικα.

Ο Φοίνικας είναι ένα μεγάλο αγροτικό, ψαράδικο και τουριστικό χωριό, λιμάνι πριν από χιλιάδες χρόνια των Φοινίκων, απ’ όπου μάλλον πήρε και το όνομα του. Απλώνεται σε προφυλαγμένο από τους ανέμους όρμο, με λιμανάκι όπου αγκυροβολούν και αλιευτικά αλλα κυρίως τουριστικά σκάφη. Έχει μικρές αμμουδιές και μεγάλη οργανωμένη παραλία, δίπλα στο δρόμο, με θαλάσσια σπορ, ξενοδοχεία και καταστήματα.

Η μορφολογία του κόλπου τον καθιστά ικανό για την πραγματοποίηση όλων των θαλάσσιων σπορ. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται εκεί αγώνες ιστιοπλοΐας ενώ στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί και Πανελλήνιοι αγώνες.

Στο νησάκι Ψαχνό που βρίσκεται στην άκρη του όρμου έχουν βρεθεί ίχνη κυκλαδικού πολιτισμού, ενώ στην περιοχή υπάρχουν επίσης ίχνη της κλασικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Σε μικρή απόσταση βοριοδυτικά του Φοίνικα θα ανακαλύψετε την πιο ήσυχη μικρή παραλία τα Κόκκινα.

Κόκκινα
Μικρή παραλία με άμμο έξω και βότσαλα μέσα. Βρίσκετε λίγο έξω από το Φοίνικα, αλλά είναι μικρή, γραφική και σε γενικές γραμμές ισως και καλύτερη από την παραλία του οικισμού.