Γενικές πληροφορίες για το Κίνι

Το Κίνι βρίσκεται 9χλμ από την Ερμούπολη στην Δυτική πλευρά της Σύρου. Μπορεί να το επισκευτεί κανείς με λεωφορίo, ταξί ή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Στην περίπτωση του Κινιου το rent a car είναι η καλλύτερη λύση καθώς απο εκεί μπορεί κάποιος να πάει σε κοντινές παραλίες όπως ο “Λωτός” ή το “Δελφίνι” όπου δεν πηγαίνει λεωφορίο.

Το γραφικό παραλιακό πρώην ψαροχώρι Κίνι εξελίσσεται με ήπιους ρυθμούς σε τουριστικό οικισμό. Στο λιμάνι του αγκυροβολούν ψαροκάικα, ενώ φημίζεται για τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα που χαρίζει στους επισκέπτες του.

Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Υδρόβιων Οργανισμών και Οστράκων. Το ενυδρείο που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια στο Κίνι είναι μια μικρή έκπληξη για τους επισκέπτες που ερχόμενοι στην Σύρο δεν θα περίμεναν να δούν κάτι παρόμοιο.

Κατά την διάρκεια του χρόνου γίνονται στο Κίνι αρκετά πανηγύρια με σημαντικότερα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) όπου εορτάζει το ξωκλήσι που βρίσκεται στη μέση του λόφου Στόνυχα, βόρεια του Κινιού και του Αγίου Πέτρου (29 Ιουνίου) όπου εορτάζει το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Η εικόνα του Αγίου περιφέρεται με καΐκι στον κόλπο του Κινιού, το οποίο συνοδεύεται και από άλλα σημαιοστολισμένα πλεούμενα. Σ’ αυτά τα πανηγύρια προσφέρονται Συριανά λουκούμια, ποτό, μαστίχα και τσουρέκι.

Στην αξιοποιημένη παραλία θα βρείτε καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες. Στη δεξιά πλευρά του όρμου θα δείτε κολλημένο στα βραχάκια το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα. Αν περπατήσετε λιγάκι θα βρεθείτε στην ήσυχη παραλία του Λωτού. Μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα στον ομώνυμο οικισμό, 1χλμ νότια από το Κίνι. Είναι πολύ καλή επιλογή όταν φυσάει νοτιάς και καθαρίζει τη θάλασσα. Έχει αρμυρίκια για σκιά.

Ο χωματόδρομος που ξεκινάει από το χωριό σας οδηγεί στο διπλανό όρμο όπου βρίσκεται η παραλία Δελφίνι. Ο δρόμος είναι στενός, γι’ αυτό θα πρέπει να πάτε πολύ σιγά και με μεγάλη προσοχή άσχετα αν το αυτοκίνητο είναι δικό σας ή ενοικιαζόμενο. Το Δελφίνι είναι μια καλή παραλία στον ομώνυμο όρμο. Τα μεγάλα βότσαλα σρα αριστερά της παραλίας δυσκολεύουν την πρόσβαση στο νερό, αλλά στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας θα βρείτε μια υπέροχη αμμουδιά. Κάποτε η παραλία ήταν ακόμα πιο ήσυχη αλλά ο χωματόδρομος που ανοίχτηκε έφερε αρκετό κόσμο. Μπροστά από το καφέ – bar ταβερνάκι Δελφίνι υπάρχουν λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Με καΐκι από το Κίνι ή με δικό σας σκάφος μπορείτε να επισκεφτείτε τις τέσσερις παρθένες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία και Γράμματα ή τις μικρότερες Μέ(γ)ας Λάκκος, Μαρμάρι και Αυλάκι. Καμιά από τις παραλίες δεν έχει ομπρέλες ή ταβέρνες.

Στην αμμουδιά της Βαρβαρούσας σταματούν και αρκετά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στα απάνεμα Γράμματα ίσως συναντήσετε φανατικούς του ελεύθερου κάμπινγκ κάτω από τα αρμυρίκια. Στα κοντινά βράχια υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, που έδωσαν στην παραλία το όνομα Γράμματα. Πρόκειται για προσευχές και ευχαριστίες των ναυαγών που βρήκαν καταφύγιο στον απάνεμο κόλπο.

Με πεζοπορία μπορείτε να επισκεφτείτε και τις παραλίες αυτές και από την Απάνω Μεριά. Δυο μονοπάτια οδηγούν στη Λεία (30 λεπτά) και Γράμματα (1 ώρα). Επίσης από την παραλία Δελφίνι μπορείτε να πεζοπορήσετε μέχρι τις παραλίες της Βαρβαρούσας του Αετού και του Αυλακιού.