Γενικές πληροφορίες για την Ερμούπολη

Η Ερμούπολη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822. Η ύπαρξη καθολικών στο νησί της Σύρου είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια. Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε σε συμβούλιο που έγινε το 1823 από τους πρώτους οικιστές της πόλης και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.

Οι Πρόσφυγες το 1823 κτίζουν τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην κορυφή του λόφου, γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη σήμερα η Ερμούπολη. Σήμερα αποτελεί την Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Το 1833 ακριβώς 11 χρόνια από τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί χτίζουν το πρώτο Δημόσιο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας με γυμνασιάρχη το Νεόφυτο Βάμβα. Μάλιστα το γυμνάσιο της Σύρου τελείωσε αρκετά χρόνια μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια εποχή ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Σύρο, και χτίζεται το λιμάνι της πόλης. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους τα περισσότερα από τα ξένα πλοία πιάνουν μόνο Σύρο απ‘ όπου γίνεται και το διαμετακομιστικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα, Ρωσία και Ανατολή.

Μεταξύ 1840 και 1880 η Ερμούπολη αναπτύσσεται ραγδαία και μετατρέπεται σε μια πόλη στολίδι , με αναπτυγμένη αστική τάξη. Το 1848 άρχισε να χτίζεται η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου, τα Βαπόρια και ναός του Αγίου Νικολάου. Το 1864 εγκαινιάστηκε το θέατρο “Απόλλων”. Είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης κτίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ το 1876-1891. Η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει μετά το 1880 με την άνοδο του λιμανιού του Πειραιά, οπότε και ο κύριος όγκος του εμπορίου άρχισε να διεξάγεται από ‘κει. [2] [3] Από τα μέσα του 19ου αιώνα στην ακτή της Ερμούπολης δημιουργείται μία μεγάλη βιομηχανική ζώνη με ναυπηγείο, βυρσοδεψεία, κλωστήρια, ατμόμυλους κ.α.
Σήμερα η Ερμούπολη είναι ένα σπουδαίο τουριστικό, εμπορικό αλλά και διοικητικό κέντρο καθώς είναι η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς η έδρα της νομαρχίας Κυκλάδων. Τα τελευταία χρόνια με τις καίριες επεμβάσεις και αποκαταστάσεις στα νεοκλασικά κτίρια, και σε όλους τους δημόσιους χώρους η Ερμούπολη είναι μια πανέμορφη πόλη που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει από την περασμένη αίγλη της. Η έντονη τουριστική, πνευματική και πολιτιστική κίνηση έχουν βάλει την Ερμούπολη στον 21ο αιώνα με τους καλύτερους οιωνούς.

Η πλούσια εμπορική παράδοση έχει προσδώσει στη σύγχρονη αγορά της Σύρου μια πληθωρική εικόνα σε καταστήματα και είδη. Στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου της Ερμούπολης υπάρχουν εμπορικά καταστήματα τα οποία ικανοποιούν τις απαιτήσεις των Συριανών και των επισκεπτών. Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να μη δοκίμασε τα φημισμένα συριανά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς τον τουρισμό. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Σύρο. Έτσι κατασκευάστηκαν ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις και αξιοποιούνται οι παραλίες. Πολλά νεοκλασικά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες.
Πολλές ταβέρνες και μικρά κουτούκια που στεγάζουν κομπανίες με μπουζούκια, κιθάρες και ακορντεόν είναι πρόθυμα να διασκεδάσουν τον επισκέπτη και να τον ικανοποιήσουν με τους εξαίσιους ντόπιους μεζέδες (πηχτή, λούζα, συριανό λουκάνικο, κ.ά.).

Στη Σύρο, πολλά είναι τα παραδοσιακά ταβερνάκια, τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία. Όλα φτιάχτηκαν με την κατάλληλη φροντίδα των κατοίκων του νησιού και αποτελούν μοναδικά κέντρα μύησης στη εκπληκτική Συριανή κουζίνα. Τα θαλασσινά του νησιού είναι κάτι το εξαιρετικό.

Τα ψάρια θα κυριαρχήσουν στο μεσημεριανό και βραδινό σας μενού καθώς είναι εξαιρετικά Διαλέξτε όποια ταβέρνα θέλετε και απολαύστε τη μοναδική στραπατσάδα, το ντόπιο λουκάνικο, χταπόδι στα κάρβουνα αλλά και την κλασική πηχτή. Συνοδέψτε τα με ουζάκι ή μπύρα και ταξιδέψτε στη γεύση.

Η απόλαυση του καλού φαγητού γίνεται ακόμα καλύτερη όταν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα. Όλα σχεδόν τα παραδοσιακά ταβερνάκια είναι στολισμένα με αξέχαστες ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά και πολλά παλιά αντικείμενα. Μάλιστα, συχνά οι ντόπιοι πιάνουν αξέχαστα τραγούδια στο μπουζούκι ή την κιθάρα τους προσφέροντάς σας μοναδικές στιγμές .

Όταν ο ήλιος πέφτει η Σύρος μεταμορφώνεται σε μια ξελογιάστρα. Τα μπαράκια και τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν και σας περιμένουν για να σας δείξουν την εκπληκτική Συριανή διασκέδαση.

Στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο αλλά και σε πολλά από μικρά και μεγάλα χωριά θα χορέψετε υπό τους ήχους ελληνικών και ξένων επιτυχιών, θα απολαύσετε το ποτό σας θαυμάζοντας τα εκπληκτικά τοπία και θα ξενυχτήσετε κοιτάζοντας τα αστέρια.

*************

Οι παραλίες

Μπροστά στην Ερμούπολη υπάρχουν καλές παραλίες με καθαρά νερά που έχουν το χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Τα Κύματα

Η μικρή παραλία Κύματα με μικρό βότσαλο βρίσκεται μπροστά στην Πλατεία Κανάρη κοντά στο λιμάνι.

Διαθέτει όλες τις ανέσεις και εξυπηρετήσεις της πόλης, επειδή βρίσκεται μέσα σε αυτήν, και αποτελεί μια εύκολη λύση για ένα γρήγορο και ξεκούραστο μπάνιο μετά τη βόλτα ή πριν από ένα καλό φαγητό σε κάποια ταβέρνα της πόλης.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γειτονικό φαρμακείο, ή στο Νοσοκομείο της πόλης.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Η Παραλία Αγίου Νικολάου

Η μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κάτω ακριβώς από την ομώνυμη εκκλησία, από την οποία και το όνομά της. Έχει κυρίως βότσαλο, αλλά και λίγο άμμο.

Διαθέτει όλες τις ανέσεις και εξυπηρετήσεις της πόλης, επειδή βρίσκεται μέσα σε αυτήν και αποτελεί μια εύκολη λύση για ένα γρήγορο και ξεκούραστο μπάνιο πριν ή μετά από τις δραστηριότητές σας στην πόλη.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γειτονικό φαρμακείο, ή στο Νοσοκομείο της πόλης, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με τα πόδια, κατεβαίνοντας κάμποσα μεγάλα και άνετα σκαλοπάτια.

Το Τάλληρο

Η παραλία με βότσαλο Τάλληρο βρίσκεται στην περίφημη συνοικία της Ερμούπολης Βαπόρια σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και δίπλα στην παραλία Βαγγελίδη.

Διαθέτει όλες τις ανέσεις και εξυπηρετήσεις της πόλης, επειδή βρίσκεται μέσα σε αυτήν και αποτελεί μια εύκολη λύση για ένα όμορφο και ξεκούραστο μπάνιο, χωρίς να φύγετε από την πόλη.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο γειτονικό φαρμακείο, ή στο Νοσοκομείο της πόλης.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και φτάνετε στην θάλασσα μερικά μεγάλα και άνετα σκαλοπάτια.

Η Παραλία Βαγγελίδη

Η παραλία με βότσαλο Βαγγελίδη βρίσκεται στην περίφημη συνοικία της Ερμούπολης Βαπόρια, σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι και δίπλα στην παραλία Τάλληρο.

Διαθέτει όλες τις ανέσεις και εξυπηρετήσεις της πόλης, επειδή βρίσκεται μέσα σε αυτήν και αποτελεί μια εύκολη λύση για ένα γρήγορο και ξεκούραστο μπάνιο, χωρίς να βγείτε από την πόλη.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ερμούπολης.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και φτάνετε στην θάλασσα κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια, ή ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι.

***********************

TA ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ
Καλοκαίρι στη Σύρο, όμως, σημαίνει και παραδοσιακό γλέντι στα Ερμουπόλεια. Γιορτάζονται κάθε χρόνο και αποτελούν τον πρώτο και κυριότερο πόλο έλξης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.
Αξίζει να παρευρεθείτε σε όλες τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης και να γλεντήσετε παρέα με τους ντόπιους. Χοροί, τραγούδια και αμέτρητες άλλες δραστηριότητες, προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα στους ντόπιους και τους τουρίστες.