Γενικές πληροφορίες για την Βάρη

Η Βάρη απέχει 7χλμ από την Ερμούπολη και φτάνει κανείς εδώ πολύ εύκολα με το λεωφορίο που κάνει περίπου 20′ ή με το δικό του ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Καλό θα είναι να φροντίσετε για την ενοικίαση αυτοκινήτου απο την Ερμούπολη καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει γραφείο για την ενοικίαση αυτοκινήτου (rent a car).

Η Βάρη είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο χωρίο της Σύρου. Ένα τουριστικό και κυρίως αγροτικό χωριό 1451 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001, σε όρμο, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά πολύ γραφικό κυρίως λόγω του θαυμάσιου πυργόσπιτου της οικογένειας Γουλανδρή που βρίσκεται στην μία πρευρά του κόλπου.

Στη χερσόνησο Χοντρά βρέθηκαν οι παλαιότεροι οικισμοί του νησιού (4000 – 3000 π.Χ.). Στην απάνεμη αμμουδερή παραλία με τα ήρεμα νερά (σπάνια πιάνει κύμα καθώς είναι πολύ καλά προστατευμένη από το βοριά), υπάρχουν ομπρέλες, δύο ψαροταβέρνες, αλλά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται στη Βάρη πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, προσφέροντας ψυχαγωγία και μια ευχάριστη νότα στις διακοπές των παραθεριστών.

Τον Δεκαπενταύγουστο, στη Βάρη, διοργανώνονται οι «Αυγουστιάτικες Μέρες» με αναβίωση παλιών εθίμων, ξεχασμένων επαγγελμάτων και δημιουργία περίτεχνων κατασκευών στην άμμο, με αποκορύφωση, όμως, την εκπληκτική ενετική βραδιά στην οποία παίρνουν μέρος κάτοικοι και επισκέπτες.

Παραλίες

Βάρη
Ο οικισμός της Βάρης διαθέτει μια αμμουδιά που σπάνια ταλαιπωρείται από το κύμα. Ο όρμος της Βάρης είναι κλειστός και εδώ υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία και ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα. Είναι οργανωμένη παραλία.

Αχλάδι
Λίγο μετά τη Βάρη, με αρμυρίκια, ομπρέλες και φόντο τα ψαροκάικα. Εδώ υπάρχει μια ταβέρνα.

Σαντορινιοί
Βρίσκεται στα αριστερά σας λίγο πριν φτάσετε στη Βάρη. Σχετικά ήσυχη παραλία, με βότσαλα μέσα κι έξω. Φτάνετε ως εδώ από στενό ασφάλτινο στην αρχή και χωμάτινο προς το τέλος δρομάκι.