Διήμερο Σεμινάριο ‘Με την Ουδέτερη Μάσκα του Lecoq’ στην Σύρο

Διήμερο Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με τίτλο ‘Με την Ουδέτερη Μάσκα του Lecoq’ Στρέφοντας το βλέμμα στα τοπία μέσα μου με  εισηγητή τον Αλέξανδρο Μιχαήλ στην Σύρο.

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016
17:00 – 22:00
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες
Κόστος: 45 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 11 Ιανουαρίου

  

Η ουδέτερη μάσκα είναι η μάσκα όλων των μασκών. Ο καθένας βλέπει σε αυτήν τον εαυτό του
Jacques Lecoq
 

 

            Τόσο στη θρησκευτική τελετουργία όσο και στο θέατρο, η μάσκα μεταμφιέζει, μεταμορφώνει, αποδίδει στον φέροντα ιδιότητες άλλες ή και πολύ μεγαλύτερες από τον ίδιο. Κρύβει και αποκαλύπτει, απελευθερώνει και αναδεικνύει. Γίνεται ο οδηγός μιας εσωτερικής μεταμόρφωσης, καθώς εκείνος που τη φοράει δανείζεται ποιότητες της μάσκας κι αυτή είναι μια εμπειρία που μένει στο σώμα ακόμη κι όταν η μάσκα δεν είναι πια εκεί.

             Η ουδέτερη μάσκα ή μάσκα της ηρεμίας είναι ο κεντρικός άξονας της παιδαγωγικής του Lecoq. Την επινόησε ο ίδιος μαζί με τον πλέον διάσημο κατασκευαστή μάσκας Amleto Sartori. Μόνο μέσα από την εμπειρία της ουδέτερης μάσκας μπορούμε να φορέσουμε τις άλλες μάσκες. Η μάσκα δημιουργεί έναν καθαρό χώρο εμπειρίας όπως ο άδειος καμβάς.

             Βρίσκεται σε τέλεια αρμονία. Δεν έχει έκφραση, γιατί δεν έχει ιστορία. Υπάρχει μονάχα στο παρόν. Η όψη της προκαλεί ηρεμία. Κινείται με τη μέγιστη δυνατή οικονομία. Προσκαλεί αυτόν που τη φοράει σε μια κατάσταση ανοιχτής διερεύνησης του μέσα και του έξω κόσμου, σε ένα καθεστώς ελεύθερης αναζήτησης και δεκτικότητας. Τον προσκαλεί να κοιτάξει, να ακούσει και να νιώσει τον κόσμο με έναν τρόπο πρωτόλειο, σαν για πρώτη φορά.

             Η ουδέτερη μάσκα αντανακλά ότι αντικρίζει, παίρνει από την ανάσα του κόσμου γύρω της, γίνεται φύση, ρυθμός, παίρνει το βάρος των πραγμάτων. Στρέφει το βλέμμα αυτού που τη φορά στα τοπία μέσα του. Αντλεί από τη σφαίρα του μύθου και του συλλογικού υποσυνείδητου, κρύβει μέσα της μια μεγάλη σιωπή.

 Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς,  χορευτές, performers, σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς, συγγραφείς, σε δημιουργούς του δικού τους έργου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, φοιτητές και σπουδαστές, σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους δυναμικό, σε όποιον έχει την περιέργεια να κοιτάξει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της ουδέτερης μάσκας.

* Οι δερμάτινες μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν στο σεμινάριο κατασκευάστηκαν κατόπιν ειδικής παραγγελίας στη Γερμανία από τον Nicolai Paravicini

 
Αλέξανδρος Μιχαήλ

Εκπαιδεύτηκε στο Σωματικό Θέατρο και στο Devising Theatre στο London International School of Performing Arts (LISPA) με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq (μιμοδυναμική, κίνηση, μάσκες, κλόουν, χορό τραγωδίας και γκροτέσκ, butoh, ακροβατικά, εμψύχωση μαριονέτας και αντικειμένων, ποιητική του σώματος). Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Σύγχρονη Performance με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία στο Brunel University του Λονδίνου όπου ασκήθηκε στη θεωρία και στην πράξη πάνω στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Έχει κάνει δραματοθεραπεία με την ψυχαναλυτική προσέγγιση του C.G. Jung, χοροθεραπεία και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τη Lorna Marshall, το Norman Taylor κ.α. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τους Station House Opera, Carina Diepens, Penny Woolcock, Andrew Dawson, ο Mark Storor κ.α. Έχει παίξει σε πολλές σκηνές (Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, English National Opera, Battersea Arts Centre κ.α) και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί και βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σωματικό θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Ανδρέα Βουτσινά. Από το 2012 ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Ηρώων Πολυτεχνείου 84, 
Ερμούπολη – Σύρος

Επικοινωνία:         
Τηλέφωνα:  22810-80690,
                     6944-771449  

E-mail: info@akropoditi.gr