Απονομή της τιμητικής διάκρισης ‘Πρεσβευτής του SYROS – CYCLADES 2021’

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, το FORUM20.21 – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ θεσμοθετεί την απονομή τιμητικής διάκρισης με τίλο ‘Πρεσβευτής του SYROS – CYCLADES 2021’ σε πρόσωπα ή φορείς που προωθούν την προσπάθεια της Σύρου και των Κυκλάδων πολύ πιο πέρα από τα θαλάσσια σύνορα του νησιωτικού μας συμπλέγματος.

Οι δύο πρώτες απονομές της τιμητικής διάκρισης  ‘Πρεσβευτής του SYROS – CYCLADES 2021’ πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 στις 20:45 στην Πλατεία Μιαούλη και αποτέλεσαν μέρος των εκδηλώσεων του LOUKOUMI FESTIVAL SYROS 2014. Η καρφίτσα που απονεμήθηκε στα τιμώμενα πρόσωπα – φορείς είναι δημιουργία της σχεδιάστριας κοσμημάτων Λίλιαν Συρίγου και είναι εμπνευσμένη από την ‘Τοιχογραφία της Άνοιξης’ του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

Η Λίλιαν Συρίγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, όπου πέρασε και τα μαθητικά της χρόνια, με εξαίρεση τις 2 τελευταίες τάξεις του Λυκείου, που έζησε και αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Σύρου. Εκείνα τα 2 χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημιουργία κοσμημάτων και αποφάσισε ότι αυτό την ενδιαφέρει και με αυτό θέλει να ασχοληθεί. Σπούδασε τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος στην σχολή Mokume (2002-2005) και από το 2004 παρουσιάζει τη δουλειά της μέσα από ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ, παράλληλα, παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά ή παραπλήσια με την τέχνη του κοσμήματος. Από το 2006 ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα, ενώ το 2007 δημιούργησε και τον προσωπικό της χώρο στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Το 2012 μετακομίζει στο Βερολίνο, όπου ανοίγει μια μικρή γκαλερί με χειροποίητα κοσμήματα και εικονογραφήσεις. Κατασκευάζει κοσμήματα από ασήμι 925ο, που ζωγραφίζει με ψυχρό σμάλτο και διακοσμεί με μετάξι. Άλλα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ο μπρούτζος, το ξύλο και το plexi plass. Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά της είναι το έντονο χρώμα, το χιούμορ και η νοσταλγική διάθεση.