Ανοιχτά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια-Open Art Studios στην Σύρο

Η πετυχημένη εφαρμογή των Ανοιχτών Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων (Open Art Studios) συνεχίζεται και φέτος, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν θεσμό για τα συριανά πολιτιστικά δρώμενα. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2012, όταν μια ομάδα καλλιτεχνών εφάρμοσε με επιτυχία για πρώτη φορά στη Σύρο μια ιδέα που είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την ιδέα των Ανοιχτών Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων (Open Art Studios), κατά την οποία οι εικαστικοί απευθύνουν δημόσια πρόσκληση στο φιλότεχνο κοινό της περιοχή και το φιλοξενούν σε μία επίσκεψη στο εργαστήριό τους, παρουσιάζοντας έτσι το έργο τους, το οποίο είναι ολοκληρωμένο ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει τους δημιουργούς, να έρθει σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιέται το έργο, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές.

Τα Ανοιχτά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια αποτελούν ένα «κυνήγι θησαυρού», που οδηγεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει καλλιτεχνικά εργαστήρια σε όλο το νησί και να γνωρίσει τους δημιουργούς και το έργο τους εν τη γενέσει. Παράλληλα ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε έναν εναλλακτικό και γοητευτικό τρόπο να περιηγηθεί τη Σύρο, αναζητώντας τα εργαστήρια στα δρομάκια, στα χωριά, στις παραθαλάσσιες γειτονιές.

Το 2012, η πρώτη απόπειρα έφερε κοντά 14 καλλιτέχνες που ασχολούνται επαγγελματικά με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το ψηφιδωτό, την κεραμική, ακόμη και την κατασκευή μουσικών οργάνων. Φέτος, ο αριθμός ξεπερνάει τους 20 και η όλη εκδήλωση θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ερμουπολείων, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας ΝΑ.

Η έναρξη των εργαστηρίων θα γίνει στις 11 Ιουλίου και η λήξη τους στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ θα σηματοδοτηθούν και από δύο ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Αίθουσα Τέχνης στην πλατεία της Ερμούπολης, μαζί με σχεδιάζόμενα δρώμενα-εκπλήξεις.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγέλα Γαβριήλ / Υπαπαντή Ζαρμπώνη / Μισέλ Μπάλκον Βαρθαλίτου / Αγγελική Μπρισνόβαλη / Ανδρέας Κελεμπέσης / Κατερίνα Κυπριώτη / Jean Claude Sabatier (Badin) / Αθανασία Μπόλια / Carol Byrne / Γιώργος-Πάνος Τερζής / Νατάσσα Μπαμπούλη / Ειρήνη Τελίδου / Antonia Clare Grant / Μαρία Δημάκη / Λυδία Νικολάου / Θωμάς Μιχαήλ Σταρίδας / Γιολάντα Ζιάκα / Εύα Περσάκη / Regina Simmel / Ελπίδα Γαδ / Μαρία Ξαγοράρη / Rachel Gozlan / Άρτεμις Σιδερίδου / Σοφία Τριγώνη.

Έντυπο με πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα εργαστήρια τους είναι διαθέσιμο σε διάφορα σημεία της πόλης: στο καφέ Belle Epoque και σε καταστήματα, ταξιδιωτικά γραφεία, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Αναλυτικός χάρτης των εργαστηρίων και δυνατότητα πλοήγησης είναι διαθέσιμα στη δωρεάν εφαρμογή για συσκευές iOS, που διατίθεται από την εταιρεία Lifethink.

Αναζητήστε τα εργαστήρια στο χάρτη, ενημερωθείτε για τις ώρες και τις μέρες των επισκέψεων, και χτυπήστε τους την πόρτα!

Η δράση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική χορηγία το εστιατόριο Αμπέλα, που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση στην παραλία της Αμπέλας στο Μέγα Γιαλό (www.ambela.gr – τηλ.2281045110).